Jak funguje domácí čistička odpadních vod

Čistička odpadních vod představuje skvělé řešení všude tam, kde se nedá připojit na kanalizaci ať už z důvodu velké vzdálenosti nebo její úplné absence. Pokud jste se rozhodli do ČOV investovat, měli byste znát základní principy, na kterých pracuje. Lépe pak pochopíte, jakou údržbu vyžaduje. Zjistěte, jak funguje domácí čistička odpadních vod.

Otec s dítětem otevírá domácí čističku odpadních vod.

Domácí ČOV = ideální řešení, ale ne pro všechny

Domácí čističky odpadních vod slouží k jejich přečištění a následné likvidaci. Zjistěte o tom, co je ČOV více a proč se ji vyplatí pořídit. Hodí se pro rodinné domy, ubytovací zařízení i průmyslové objekty, a to hlavně tehdy, když zde není možnost napojení na obecní kanalizaci. Ale pozor, čističky vyžadují pravidelný přísun odpadních vod, pokud tedy zvažujete, že si ji pořídíte na chatu či chalupu, dobře si to rozmyslete. Jestli tam pobýváte pouze sezónně, vsaďte spíš na tříkomorový septik nebo bezodtokou jímku. Naše ČOV vydrží bez přísunu odpadních vod až 3 měsíce.

Nevíte, jaké možnosti existují? Přečtěte si článek o řešení likvidace odpadních vod a vyberte si to nejvhodnější.

Princip čističky odpadních vod

Čištění odpadních vod v domácí ČOV probíhá na principu mechanicko-biologického čištění, které dokáže odpadní vody přečistit až na 97 %

Z čeho se skládá ČOV

Většina klasických čističek se skládá ze tří komor.

  • Usazovací komora – zde natéká odpadní voda a zbavuje se pevných usaditelných částic, které se následně anaerobně (bez přístupu vzduchu) rozkládají. 
  • Aktivační komora – zajišťuje přečištění vody bez pevných částic. Ta je pomocí dmychadla provzdušňována a organické látky, které obsahuje, se rozkládají prostřednictvím bakterií.
  • Dosazovací komora – tady se hromadí přečištěná voda, která musí být zlikvidována vsakem, odtokem do povrchových vod nebo do nádrže na vodu, odkud se čerpá například na zalévání okrasné zahrady a trávníku.

Setkáte se také s čističkami s technologií SBR, u nichž biologické čištění a separace mikroorganismů probíhá v jedné komoře. Alternativou ke klasické ČOV je také kořenová čistička odpadních vod.

Průřez čističkou odpadních vod.

Jak funguje domácí čistička odpadních vod krok za krokem

  1. První fází je předčištění. Odpadní vody vtékají do usazovací komory, kde se usazováním zbaví hrubých nečistot, které podlehnou anaerobním rozkladným procesům.
  2. Voda bez pevných částic nateče do aktivační komory. Zde probíhá biologický proces čištění, při kterém bakterie za přítomnosti vzduchu vodu zbaví organických látek.
  3. Odpadní voda pokračuje do dosazovací komory, kde se oddělí kal od vyčištěné vody.
  4. Vyčištěná voda se zlikviduje (na výběr máte několik způsobů) a hustý kal se vrací zpět do aktivace.

Pravidelná péče = dobře fungující ČOV 

Zajistěte čističce pravidelný přísun odpadních vod – ke svému životu je potřebují bakterie zodpovědné za rozklad organických látek. Dávejte si pozor, jaké chemikálie v domácnosti používáte, některé látky bakteriím nesvědčí. Zjistěte, jaké čisticí prostředky jsou vhodné pro ČOV. Nezapomínejte ani na pravidelné kontroly. V dalším článku se dozvíte, jak se starat o ČOV, aby správně fungovala.

Nevíte, jestli bude čistička to nejlepší řešení? Rádi s vámi probereme vaše možnosti. Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

FAQ

Na trhu se setká s tzv. bezúdržbovou čističkou odpadních vod, ale pozor, takové zařízení zatím neexistuje. Některé modely si lépe poradí s kalem, ale pravidelné údržbě a kontrole se ani tak nevyhnete.

Kořenové čističky fungují na stejném principu jako přírodní mokřady. Voda protéká kořenovým filtrem s jemnými kamínky a bakteriemi, která zbaví vodu organických látek.

Další články