Rozbor vody z ČOV, septiku i nádrže na vodu

K pravidelné údržbě patří i rozbory vody z ČOV, jímek a septiků. Otestovat můžete nechat i dešťovku nahromaděnou v nádrži na vodu, ale povinné to není. Rozbory odpadních vod jsou důležité proto, aby nedošlo ke kontaminaci podzemních a povrchových vod. Kdy si vzorek můžete odebrat sami a kdy je nutný zásah proškoleného pracovníka? 

Je vzorkování vody nutné?

I když se přečištěná voda ze septiku či domácí ČOV nepoužívá jako pitná, je důležité kontrolovat hodnoty její kvality. Je to primárně z toho důvodu, že se přečištěné odpadní vody vypouštějí do povrchových nebo podzemních vod a případné nežádoucí látky by je mohly kontaminovat a znečistit životní prostředí. Abyste negativně neovlivňovali kvalitu povrchových a podzemních, je povinnost pravidelně kontrolovat přečištěné vody ukotvena i legislativně.

Pokud přečištěnou vodu využíváte například na zalévání okrasné zahrady, je dobré vědět, zda některé látky nepřekročily mezní hodnoty. Budete tak mít jistotu, že nehrozí žádné nebezpečí vám, vašim blízkým ani domácím mazlíčkům.

Co se dá z rozboru zjistit

Záleží na tom, jaký typ rozboru odpadních vod si vyberete a co všechno vámi vybraná laboratoř nabízí. Můžete zvolit základní orientační rozbor, který analyzuje parametry, které ovlivňují kvalitu vody nejčastěji, i specializované testování, například na výskyt těžkých kovů. Pokud si nejste jistí, jaký typ rozboru potřebujete, kontaktujte oprávněnou laboratoř, která vám s výběrem pomůže. Rozsah rozboru se odvíjí od data zprovoznění zařízení a toho, kam vodu vypouštíte.

Cena rozboru vody z ČOV, septiku, jímky nebo nádrže na vodu se liší jednak regionálně a také podle rozsahu testování. Zpravidla začíná na několika stovkách, ale může se vyšplhat i do řádu tisíců, ale to se jedná o velmi specializované rozbory.

Rozbor vody z ČOV

V případě domácí čističky odpadních vod záleží, jakým způsobem jste ji povolovali. Pokud jste zvolili vodoprávní řízení, musíte si 1× ročně nechat odebrat a analyzovat vzorek odpadních vod. V případě ohlášení vás jednou za 2 roky navštíví technický komisař, který zkontroluje chod ČOV a provozní deník. Veškeré informace o odběru vzorku odpadních vod zjistíte z provozního řádu dané čističky (pokyny u jednotlivých typů se mohou mírně odlišovat).

Obecně platí, že pokud potřebujete výsledky kvality vody doložit úřadům, musí akreditovaný rozbor provést odborný pracovník. V některých případech můžete odběr vzorku z ČOV provést i sami, nejčastěji se tak děje pro vlastní kontrolu.

Jak odebrat vzorek z ČOV svépomocí

  • Před samotným odběrem si v laboratoři, kde budou odpadní vodu testovat, vyzvedněte vzorkovnici, případně jinou sterilní nádobu, aby nedošlo ke kontaminaci vzorku.
  • Stanovte den a hodinu odběru vzorku a zaznamenejte si údaje do provozního deníku. 2–3 dny před termínem nevypouštějte do čističky vodu z pračky, myčky ani další nežádoucí látky.
  • Z provozního deníku zjistíte, z jakého místa máte vzorek odebrat. Nejčastěji jde o výstup, popřípadě i vstupní místo.
  • Odebraný vzorek odevzdejte v laboratoři do 24 hodin po odebrání.

Rozbor vody ze septiku

Protože se přečištěná voda ze septiku často vypouští do povrchových či podzemních vod, je nutné pravidelně kontrolovat její kvalitu. Voda ze septiku se zpravidla používá pro zalévání okrasných rostlin, proto většinou stačí základní rozbor. Za septikem musí být vždy umístěno filtrační zařízení, z kterého se odebírají vzorky. Septik jako takový se nepovažuje za filtrační zařízení.

Rozbor vody z nádrže na vodu

Dešťová voda nemusí být pravidelně testovaná, případný rozbor slouží čistě pro vaše potřeby. Pokud zvolíte vhodnou filtraci, nemusíte se bát, že by byla akumulovaná voda závadná, a to ani v případě, kdy dešťovku využíváte v domácnosti na splachování WC, mytí nádobí či praní prádla. Jestliže se přece jen rozhodnete vodu čas od času otestovat, stačí, když se budete řídit hodnotami předepsanými pro vodu na koupání.

TIP: Pokud zatím nejímáte dešťovku, popřemýšlejte nad pořízením nádrže na vodu ve výhodném setu 2 v 1 nebo 3 v 1 i s čerpadlem a filtrací.

Uvažujete, že si pořídíte čističku odpadních vod nebo septik, ale nevíte, co vše si pohlídat? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Nebo si prohlédněte naše produkty:

FAQ

Častokrát ano, ale musí to být uvedeno v provozním řádu čističky. Některé modely vyžadují pouze odborný zásah. Pokud potřebujete akreditovaný odběr, ve většině případů ho musíte svěřit profesionální firmě.

Záleží na tom, co chcete zjistit. Provozní řád vám napoví. Pokud si nevíte rady, nechte si poradit přímo v laboratoři.

Záleží na rozsahu rozboru a laboratoři, která testování provádí. Většinou se ceny rozboru vody pohybují v řádech stokorun.

To se odvíjí od typu rozboru. Výsledky základního testování dostanete zpravidla do 10 dnů, specializovanější rozbory trvají i 2–3 týdny.

Další články