Jak se starat o ČOV, aby správně pracovala

Aby čistička odpadních vod sloužila dlouhodobě, jak má, je potřeba věnovat jí řádnou péči. Pravidelnými kontrolami a údržbou ČOV se vyhnete nežádoucím problémům. Kromě samotného vyčištění zařízení vás čeká i odkalování. Zamyslete se také nad tím, co do čističky vypouštíte. Poradíme vám, jak se starat o ČOV, aby správně fungovala.

Čištění ČOV pomocí vapky.

Údržbu ČOV nepodceňujte

V domácí čističce odpadních vod probíhají mechanicko-biologické procesy, které zbavují vodu nečistot. Základním pravidlem je kontinuální přísun odpadních vod, aby nedošlo k uhynutí bakterií rozkládajících organické látky. Dále si musíte pohlídat, co do čističky vypouštíte. Nečekejte na údržbu, až ČOV přestane fungovat, jak má, ale provádějte pravidelné kontroly a věnujte jí dostatečnou péči.

Pravidelné kontroly předcházejí problémům

Alespoň 1× týdně vizuálně zkontrolujte stav ČOV. Podívejte se, jestli není zanesený sběrný koš a zda jsou stěny nad hladinou vody, přítokové, odtokové a propojovací potrubí čisté. Zaměřte se také na funkci dávkovacího filtru, vzduchového čerpadla i na chod dmychadla.

Čištění ČOV zvládnete svépomocí

Na základě vizuální kontroly a podle stavu čističky odpadních vod vyčistěte stěny, příčky i přelivné hrany. Odstraňte těžko rozložitelné a anorganické látky, tzv. shrabky a zbavte se jich spolu s komunálním odpadem. Alespoň 1× za 3 měsíce vyčistěte filtr dmychadla. Membránu dmychadla měňte jednou ročně.

TIP: K vyčištění čističky můžete využít také dešťovku. Stačí ji jímat do nádrže na vodu.

Průřez čističkou odpadních vod.
Koncentrace kalu a odkalení ČOV

K pravidelné údržbě ČOV nepatří pouze čištění, péče zahrnuje také měření objemu kalu a následné odkalení. 

  • Z prostoru aktivační komory odeberte 1 l odpadní vody z hloubky minimálně 1 m. Vlijte ji do odměrného válce a nechte 30 minut odstát.
  • Poté odečtěte výšku, respektive objem usazeného kalu. Hodnota by se měla pohybovat mezi 200 až 700 ml kalu na 1 l vody, pokud je vyšší, je potřeba přebytečný kal odstranit.

Kontrolu koncentrace kalu provádějte minimálně 1× za 2 měsíce a výsledky zapisujte do provozního deníku. Uvažujete, jak často se má vyvážet kal z čističky? Obvykle to bývá 1–2× ročně podle zatížení a velikosti zařízení.


Odkalení ČOV můžete zvládnou buď svépomocí, nebo se obrátit na odbornou firmu. Pokud se do odstranění kalu pustíte sami, budete potřebovat kalové čerpadlo a vodotěsný kompost. Nezapomeňte před odčerpáním kalu vypnout dmychadlo a obsah kompostu hygienizovat vápenným zásypem. Vyzrálý kal použijte jako hnojivo pro okrasné rostliny.

Odběr vzorků

Doporučuje se také pravidelně odebírat kontrolní vzorek u odtoku z ČOV, a to minimálně 1× za rok. Odběr může provádět pouze odborně způsobilá osoba.

Co do ČOV nepatří

Vyhněte se problémům s ČOV tím, že do ní nebudete vypouštět nežádoucí látky. Čemu je lepší se vyhnout?

  • Odpadu z kuchyně a zbytkům jídla.
  • Toxickým látkám, jako jsou rozpouštědla, ředidla, kyseliny, louh, léky apod.
  • Nerozložitelným materiálům (plenkám, hygienickým potřebám, vlhčeným ubrouskům ad.).
  • Agresivním čisticím a dezinfekčním prostředkům.

Zjistěte, jaké čisticí prostředky jsou vhodné pro ČOV, septiky a jímky.
 
Potřebujete poradit? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

FAQ

Záleží na velikosti zařízení a zatížení, ale zpravidla se odkalení provádí 1–2× ročně.

Kromě nežádoucích látek, jako jsou špatně rozložitelné materiály a agresivní chemikálie, může činnost ČOV ovlivnit také nadměrné zatížení v podobě vyprání většího množství prádla naráz.

Ano, ale potřebujete k tomu vybavení = kalové čerpadlo a místo, kam přebytečný kal přečerpáte, ideálně vodotěsný kompost. Odborná firma se o všechno postará za vás.

Ano, záleží na tom, jak jste čističku povolovali. V případě ohlášení jednou za dva roky technický komisař zkontroluje chod ČOV a provozní deník. Pokud jste zvolili vodoprávní řízení, musíte jednou ročně nechat odebrat a analyzovat vzorek vody ze své čistírny.

Další články