Jak vybrat čističku odpadních vod

Domácí ČOV fungují na podobném principu jako centrální čistírny odpadních vod. Představují skvělé řešení tam, kde se nemůžete napojit na obecní kanalizaci. Zjistěte, jestli se vůbec hodí pro vaše potřeby a seznamte se s nejdůležitějšími parametry při výběru. Poradíme vám, jak vybrat čističku odpadních vod.

Otevřená domovní čistička odpadních vod.

K jakému objektu se dá umístit čistička odpadních vod

Domácí ČOV využijete zejména tam, kde není možná přípojka na obecní kanalizaci (buď z důvodu přílišné vzdálenosti nebo její úplné absence). Ne vždy se ale jedná o ideální řešení. Objekt musí být trvale obydlen, protože čistička vyžaduje neustálý přísun odpadních vod. Nemusíte se bát, že by nezvládla dvoutýdenní dovolenou, ale větší výkyvy představují problém. Nehodí se proto k rekreačním stavbám, kde jsou lepší volbou bezodtoké jímky nebo tříkomorové septiky. Zjistěte více o tom, jaké existují možnosti likvidace odpadních vod

Nejvhodnější jsou tedy čističky odpadních vod pro rodinné domy nebo trvale využívané průmyslové a komerční objekty.

Jaké má ČOV výhody

Oproti jímce odpadá časté vyvážení kalu. Čističku vod stačí podobně jako septik vyvážet 1× až 2× za rok. Její provoz je nenáročný. ČOV čistí odpadní vody až z 97 % a přečištěnou vodu můžete používat na zálivku okrasné zahradu a vysušený kal se dá umístit na kompost, kde se rozloží na účinné hnojivo. Čištění odpadních vod tímto způsobem je navíc ekologické.

Jak vybrat ČOV krok za krokem

Rozhodli jste se pro řešení odpadních vod prostřednictvím ČOV, ale nevíte, jakou čističku odpadních vod vybrat? Poradíme vám, jaká kritéria jsou nejdůležitější. Než se do toho pustíte, zkuste si odpovědět na několik otázek.

  • Kolik osob bude čističku využívat?
  • Jak budete likvidovat přečištěné vody?
  • Jakým způsobem chcete čističku povolit?

Nezapomeňte vzít možnosti pozemku. Jílovitá půda či podzemní vody hrají při výběru ČOV důležitou roli.

Počet uživatelů

Uživatelé, které bude čistička obsluhovat, se označují jako tzv. ekvivalentní osoby (EO) = počítá se s tím, že v průměru jeden člověk za den vyprodukuje 120–150 l odpadních vod. U jednotlivých modelů si proto pohlídejte, pro kolik osob je navržena. Nezapomeňte na časté návštěvy a možné rozšíření rodiny. Například pro domácnost o 1–5 členech zvolte model AT6.

ČOV určená pro menší počet lidí nebude stíhat zpracovat přísun splašků, které se v ní budou hromadit a hnít, což se projeví nepříjemným zápachem. Můžou nastat i závažnější problémy, u kterých byste se nevyhnuli pořízení výkonnějšího zařízení.

Domácí čistička odpadních vod.


Likvidace přečištěných odpadních vod

Máte několik možností, jak nakládat s přečištěnou odpadní vodou.

  • Pokud nechcete přečištěnou vodu nijak využívat ani ji nechat vsakovat, můžete ji vypustit do povrchových vod (blízkého rybníka či potoka) nebo do obecní kanalizace, která není zakončená centrální čistírnou.
  • Další způsob představuje vsak do podzemních vod. O tom, zda to lze  realizovat, rozhoduje hydrogeologický posudek. Souvisí s tím, také způsob povolení čističky odpadních vod.
  • Možná je také kombinace vsaku a využití přečištěné odpadní vody třeba na zalévání okrasné zahrady a trávníku. K tomu budete potřebovat retenční nádrž, ve které se bude přečištěná voda akumulovat, a vypracovaný hydrogeologický posudek.

Způsob povolení ČOV

Existují 2 možnosti, kterými můžete povolit čističku odpadních vod. Jedná se o ohlášení a vodoprávní řízení. Každý způsob má svá pro a proti a vyplývají z něj trochu jiné povinnosti. Přečtěte si více o tom, co obnáší vyřízení povolení na čističku odpadních vod v předchozím článku. Ne všechny modely ČOV jdou povolit libovolně.

Další parametry

Zajímat vás můžou také rozměry a hmotnost ČOV, a to hlavně v případě, že ji budete usazovat sami. Pohlídejte si také kvalitu plastu použitého na její výrobu. Rozhodujícím faktorem mohou být také provozní náklady a spotřeba elektrické energie, to vše je třeba zvážit. 

Aby vám nic nescházelo

Ujistěte se, že jestli objednáváte kompletní čističku se všemi doplňky, které potřebujete. Nadstandardní výbavou může být třeba řídící jednotka s přednastavenými programy provozu podle aktuálního zatížení. 

Potřebujete s výběrem ČOV poradit? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

FAQ

Na trhu se setká s tzv. bezúdržbovou čističkou odpadních vod, ale pozor, takové zařízení zatím neexistuje. Některé modely si lépe poradí s kalem, ale pravidelné údržbě a kontrole se ani tak nevyhnete.

Další články