Co je to čistírna odpadních vod a proč se vyplatí

Uvažujete nad pořízením domovní čističky odpadních vod? Představuje ideální volbu tam, kde není možné se napojit na veřejnou kanalizační síť. Zjistěte, jaké má ČOV výhody a proč se vyplatí do ní investovat.
 

Výběr domácí čistírny odpadních vod.

Co je ČOV

Domácí čistírna odpadních vod představuje zařízení na likvidaci a přečištění veškerých odpadních vod z domácnosti – z toalety, koupelny i z kuchyně. Nejčastěji se setkáte s plastovou nádrží válcovitého tvaru, která se umisťuje do země. ČOV je vymezena také legislativně. Podle vodního zákona se řadí mezi vodní díla. Zákon mimo jiné také udává, jak se o domácí čističku odpadních vod starat a jak ji kontrolovat. 

Pokud se rozhodnete pořídit ČOV, musíte si zajistit projekt a vyřídit potřebná povolení. Zjistěte, co všechno obnáší vyřízení povolení na čističku odpadních vod.

Proč si pořídit domácí čističku odpadních vod

ČOV představuje ideální řešení všude tam, kde se nemůžete připojit na obecní kanalizaci z důvodu úplné absence kanalizační sítě nebo velké vzdálenosti, při níž by vás kanalizační přípojka vyšla draho. Důležité je, aby byl objekt trvale obydlen. Čistička se nehodí k rekreačním stavbám, kde jen občas trávíte víkend. Tam raději zvolte bezodtokovou jímku nebo tříkomorový septik.

Výhody

  • ČOV přečistí odpadní vodu až z 97 %.
  • Přečištěná voda se dá dále používat, například na zálivku okrasné zahrady a trávníku.
  • Odpadá časté vyvážení jako v případě jímky. Kal stačí vyvézt 1× až 2× ročně podle zátěže a objemu nádrže.
  • Pokud budete v domácnosti používat biologicky odbouratelné prostředky, nemusíte kal vyvážet, ale můžete ho dát na kompost, kde se rozloží na účinné hnojivo.
  • Čištění odpadních vod je ekologické. Ať už zvolíte vsak do podzemních, nebo povrchových vod, přečištěná voda obsahuje minimum chemikálií vyprodukovaných v domácnosti. Čistička je tak šetrná k přírodě.
  • Provoz ČOV je nenáročný. Čističky jsou navržené tak, aby se co nejsnadněji obsluhovaly.

Čistička odpadních vod zapuštěná do země.

Jak vybrat tu správnou

Rozhodující je zvolit vhodnou velikost nádrže. Obecně se počítá s tím, že jeden člověk vyprodukuje až 150 l odpadních vod denně. Vyberte proto takové zařízení, které zátěž utáhne. Například čistička AT6 je dostačující pro 1–5 osob. Vždy je ale lepší trochu větší nádrž pro případ rozšíření domácnosti, vyhnete se tak budoucímu problému s nedostatečnou čističkou.

Dopředu také popřemýšlejte o tom, jak budete odpadní vody likvidovat. Máte na výběr mezi 4 způsoby vypouštění přečištěných vod:

  • do povrchových vod (potok, řeka, rybník, …),
  • vsakem do podzemních vod,
  • kombinací vsaku do podzemních vod a zalévání zahrady,
  • odtokem do obecní kanalizace.

V případě, že se rozhodnete přečištěnou vodu využívat na zalévání okrasné zahrady či trávníku, pořiďte si také retenční nádrž, ve které se bude voda akumulovat.

Jak s přečištěnou vodou naložíte, nezáleží pouze na vás. Rozhodující je stanovisko příslušného vodoprávního úřadu, ne každá přečištěná voda se totiž může vypouštět do podzemních vod nebo využívat na zálivku.

Realizujte ČOV s námi

Při realizaci domácí čistírny odpadních vod musíte splnit všechny byrokratické kroky. Nejde jen o vytvoření projektu a získání povolení, pokud plánujete likvidovat odpadní vody vsakem, čeká vás také vyřízení hydrogeologického posudku. Nevíte si rady? Obraťte se na nás, rádi vám se vším pomůžeme.

Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

FAQ

Ano. Podle vodního zákona je domácí čistička odpadních vod klasifikována jako vodní dílo, neobejdete se tedy bez projektové dokumentace, povolení a dalších náležitostí.

ČOV je plastová nádrž válcovitého tvaru, která má za úkol přečistit odpadní vody. Ty prochází několika fázemi čištění. Čistička vody přečistí až na 97 % a pak je vypouští ven.

Jelikož se jedná o poměrně nákladnou záležitost, vše si dobře promyslete. Nejdůležitějšími kritérii při výběru je počet osob, který bude ČOV pravidelně používat, způsob nakládání s odpadními vodami a způsob, kterým se ČOV povoluje.

Ceny se pohybují od 30 000 do 80 000 Kč. Levnější varianty nezaručí potřebnou kvalitu. Doporučujeme zvolit čističky od 40 000 Kč, na které se můžete stoprocentně spolehnout.

Další články