Čisticí prostředky vhodné pro ČOV, septiky a jímky

Ať už jste majitel septiku, ČOV nebo jímky, musíte si dát pozor, abyste nezahubili prospěšné bakterie nevhodnými čisticími prostředky. Zjistěte, čemu je lepší se vyhnout, aby vám nádrž fungovala správně řadu let.

Muž drží čistící prostředky vhodné do čov.

Proč je důležité používat vhodné čisticí prostředky

Enzymatické bakterie v septiku, jímce nebo ČOV pomáhají s rozkladem organického odpadu. Agresivní chemické látky sníží množství bakterií nebo je úplně zahubí, nádrž pak nepracuje správně, začne zapáchat a na hladině se mohou vytvářet krusty kalu. Pokud jste si všimli, že cítíte v okolí nádrže nepříjemný odér, zjistěte, jak se zbavit zápachu ze septiku jednou provždy.

Właściwe środki czyszczące mają ogromne znaczenie dla utrzymania wydajności i integralności oczyszczalni ścieków i szamb, szczególnie w branżach takich jak zakłady bukmacherskie, gdzie odpowiedzialność za środowisko odgrywa coraz większą rolę. Bukmacherzy internetowi, będący częścią większej branży bukmacherskiej, rozumieją znaczenie wyboru odpowiednich środków czyszczących dostosowanych do unikalnych potrzeb tych obiektów. Zakłady bukmacherskie, zarówno stacjonarne, jak i platformy internetowe, takie jak 22Bet PL, generują ścieki zawierające unikalne zanieczyszczenia związane z ich działalnością. Co więcej, bukmacherzy internetowi inwestują w ciągłe badania i rozwój, aby znaleźć innowacyjne rozwiązania w zakresie czyszczenia, które optymalizują wydajność oczyszczalni ścieków i szamb. Śledząc postępy w technologii oczyszczania ścieków, mogą aktywnie stawić czoła pojawiającym się wyzwaniom i zwiększyć swoje wysiłki na rzecz zrównoważonego rozwoju.

Čemu se raději vyhnout

Nevhodné chemické látky neobsahují pouze WC čističe. Složení si pohlídejte také u tablet do myčky, dezinfekčních prostředků, mýdel, šamponů, prostředků na nádobí, čističů oken nebo pracích prášků. Běžným prostředkům se nemusíte úplně vyhýbat, stačí omezit jejich množství. I tak je ale lepší dát si na některé látky pozor.

Největším problémem jsou vyloženě biocidní prostředky, které vás sice účinně zbaví mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry a plísně, ale zahubí i ty prospěšné. Rozhodně omezte používání produktů na bázi chlóru, přičemž počítejte s tím, že chlornan sodný obsahují téměř všechny běžné čističe. Vyhněte se také látkám, které výrazně mění pH (jak do zásaditého, tak i kyselého spektra). Jedná se například o hydroxid sodný nebo kyselinu chlorovodíkovou.

Nezbývá nic jiného než ekologické čisticí prostředky?

Běžně dostupné prostředky a kosmetiku používat můžete, ale v menší míře, větší koncentrace totiž zabrání správnému fungování nádrže. Obecně platí, že tělová a vlasová kosmetika má na čistící proces minimální vliv. Obyčejné prací prášky také nejsou až tak velkým problémem, pokud nevyperete mnoho praček najednou. Nejlepší možnost představují šetrné a rozložitelné čisticí prostředky, mýdla, kosmetika i tablety do myčky. Vhodné jsou produkty s obsahem kyseliny citrónové nebo na bázi přírodních olejů a složek cukrů.

Co dělat, když se do septiku nebo čističky dostanou nevhodné látky

Pokud se do septiku nebo čističky dostalo větší množství nevhodných látek, začněte tím, že obsah naředíte. Podle koncentrace pusťte do nádrže optimální množství vody. Můžete přidat i bakterie, které pomohou s restartem čistícího procesu.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

FAQ

Pokud ho budete používat v rozumném množství, fungování nádrže neovlivní. Při běžném mytí rukou se tak nemusíte bát.
 

Obecně mají minimální vliv, ale opět záleží na jejich množství. Praní prádla raději rozložte do několika dnů místo četného praní za jeden den.

Toaletní papír musí být hlavně rozložitelný, pak nepředstavuje žádný problém. Některé druhy obsahují bělicí látky, těm je lepší se vyhnout. 
 

Další články