Co obnáší vyřízení povolení na čističku odpadních vod

Pokud plánujete instalaci čističky odpadních vod, neobejdete se bez vyřízení jejího povolení. Nevíte, jak povolení ČOV získat? Přečtěte si, jaká legislativa se vztahuje k domácím čističkám odpadních vod, jaké možnosti při vyřizování povolení máte a proč se nevyplácí stavět ČOV načerno. 

Čistička odpadních vod umístěna na zahradě.

Které zákony regulují použití čističky odpadních vod

Hlavním zákonem, se kterým se v souvislosti s domácí čističkou odpadních vod setkáte, je vodní zákon č. 254/2001 Sb. Ten definuje ČOV jako vodní dílo – neobejdete se tedy bez projektové dokumentace a dalších náležitostí. Jelikož se čistička odpadních vod považuje za stavbu, musíte se řídit také stavebním zákonem a vyřídit si stavební povolení.

Nevíte, jak na to? Povolení i projektovou dokumentaci vyřídíme za vás.

ČOV bez povolení?

Postavit čističku odpadních vod načerno se nevyplácí. V případě využívání ČOV bez povolení hrozí pokuta nejen v řádech tisíců korun – může se vyšplhat až k 1 milionu a stavbu navíc budete muset odstranit. Riskujete také další právní postih za snížení kvality podzemních vod nebo okolní vegetace, zhoršení životního prostředí i poškození lidského zdraví.

Jak na povolení domovní čistírny odpadních vod

Vyřízení povolení ČOV vyžaduje několik byrokratických kroků. Nejprve si rozmyslete, jak budete s odpadními vodami nakládat. Na výběr máte likvidaci:

  • do povrchových vod (potok, řeka, rybník, …),
  • vsakem do podzemních vod,
  • kombinací vsaku do podzemních vod a zalévání zahrady,
  • odtokem do obecní kanalizace.

Projektová dokumentace

Jedním z vašich prvních kroků bude také zajištění vypracování projektu ČOV autorizovaným inženýrem vodohospodářských staveb. Projekt by měl obsahovat průvodní a souhrnou technickou zprávu, situační výkresy, specifikace ČOV, hydrogeologický posudek a dokumentaci objektů a technických a technologických zařízení. 

Aby projektant mohl vypracovat projekt, musíte mu předat základní informace:

  • katastrální označení místa,
  • umístění ČOV na pozemku,
  • označení vývodu kanalizace, popř. umístění jímky či septiku,
  • informaci, kolik osob bude čističku využívat a zda se jedná o rekreační nebo trvale obydlený objekt,
  • typ ČOV.

Stanoviska dotčených orgánů

Stanoviska vodoprávního a stavebního úřadu se v rámci ČR mohou lišit, přesné informace vám poskytne daný úřad. Nejčastěji budete potřebovat stanovisko obce, odboru územního plánování, správce povodí nebo vodního toku/kanalizace či souhlas majitelů všech pozemků, na kterém se má ČOV nacházet.

Otevřená čistička odpadních vod instalovaná na zahradě.

Správní řízení

Povolení ČOV můžete získat dvěma způsoby – vodoprávním řízením, nebo ohlášením. Klasické vodoprávní řízení zpravidla vyřídíte mezi 60–90 dny. Administrativně jde o méně náročný postup, který také stojí méně. Nepotřebujete navíc certifikovanou čistírnu. Na druhou stranu rozhodnutí platí maximálně 10 let (poté musíte zažádat o prodloužení) a vám vyvstane povinnost provádět kvalitu předčištěné vody u akreditované laboratoře 2× ročně

Vodoprávní řízení
Pro vodoprávní řízení si připravte:

  • přehled okolí podle katastrální mapy v měřítku 1:10 000/50 000 (součást projektu),
  • kopii katastrální mapy se zakreslením polohy jednotlivých objektů,
  • vyjádření správce vodního toku/kanalizace/hydrogeologa,
  • souhlas obecného stavebního úřadu,
  • doklad prokazující vlastnické právo k danému pozemku,
  • vyjádření správců podzemních a nadzemních vedení a zařízení,
  • plnou moc k zastupování v případě, že za vás žádost o povolení vyřizuje projektant,
  • speciální stanoviska.

Ohlášení
Ohlášením získáte povolení na neurčitou dobu a rozhodnutí obdržíte většinou do 30 dnů, ale jde o mnohem náročnější proces a za správní řízení zaplatíte také více. Vybrat si musíte certifikovanou čistírnu, kterou jednou za dva roky zreviduje odborně způsobilá osoba. Kromě dokumentů, které vyžaduje i vodoprávní řízení, musíte navíc mít také vyjádření správce povodí, písemný souhlas majitelů sousedních pozemků, provozní řád ČOV a informaci o tom, kdo bude dozorovat stavbě.

Jak dlouho trvá povolení ČOV

S ohledem na to, kolik věcí musíte vyřídit před samotným podáním žádosti o povolení ČOV, počítejte minimálně s 6 měsíci. Vše záleží také na dobrém zorganizování. Během přípravy projektu si vše pečlivě nastudujte a vyřiďte další nezbytnosti, abyste byrokratické kolečko zvládli oběhnout rychleji.

Když jste získali povolení

Jakmile získáte souhlas, můžete začít se stavbou. Zvažte instalaci čističky svépomocí, nebo využijte zkušenosti odborné firmy. Po dokončení stavby zažádejte o kolaudaci u stavebního úřadu. 

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články