Řešení odpadních vod: jímka, septik nebo ČOV?

Rozhodujete se mezi čističkou nebo septikem? Třeba zjistíte, že nejvhodnější by byla jímka. Problematika odpadních vod je důležitá a pokud si nevíte rady, obraťte se na naše odborníky, kteří vám pomohou zvolit to nejlepší řešení. Zjistěte, jaké máte možnosti likvidace odpadních vod a jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých zařízení.

Pohled na zavřenou jímku na zahradě.
Jaké jsou možnosti likvidace odpadních vod

Pokud máte tu možnost, nejjednodušším řešením je odvádění odpadních vod pomocí kanalizační sítě. Pokud váš dům k veřejné kanalizaci nejde napojit, máte 3 možnosti, jak vyřešit likvidaci odpadních vod, a to pomocí:

O výběru nejvhodnějšího řešení rozhoduje řada faktorů. Záleží na tom, zda je lokalita obývaná trvale, nebo pouze rekreačně, kde je pozemek situovaný, jaká je jeho velikost a možnosti využití. Důležitý aspekt představuje také náročnost na obsluhu zařízení a finanční náklady.

Jímka je ideálním řešením na chatu

Bezodtoková jímka neboli žumpa je nepropustná nádrž, ve které se shromažďují odpadní vody. Nemá žádný odtok, proto je ji potřeba pravidelně vyvážet – musí být umístěna tak, aby se k ní dostal fekální vůz. Navíc si musíte uchovávat doklady o vývozu až 2 roky zpětně. U jímek do 300 m2 plochy v hloubce do 3 m nemusíte vyřizovat stavební povolení, stačí pouze ohlášení příslušnému stavebnímu úřadu. Odpadá také nutnost zajištění povolení k vypouštění odpadních vod. 

Vzhledem k tomu, že by se časté vyvážení jímky na odpadní vodu u stále obydlených objektů mohlo prodražit, hodí se spíše na chatu, k chalupě nebo dalším sezónně využívaným budovám.

Výhody

  • Nižší pořizovací cena
  • Bez nutnosti provádět rozbory odpadních vod
  • Bez projektování
  • Fungování bez elektřiny

Nevýhody

  • Vyšší provozní náklady za časté vyvážení
  • Uchovávání dokladů o vývozu až 2 roky zpětně

K rodinnému domu i na chalupu se hodí septik

Nejčastěji se setkáte s tříkomorovým septikem. V nádrži rozdělené do 3 komor se odpadní voda postupně zbavuje nečistot. Zjistěte více o tom, na jakém principu tříkomorový septik pracuje. Se zemním nebo pískovým filtrem pak můžete vodu vypouštět. Jelikož se jedná o vodní dílo, musíte si zajistit projekt, stavební povolení a povolení k vypouštění odpadních vod. Ani u septiku se nevyhnete vyvážení, ale v podstatně menší míře než u jímky – zpravidla stačí septik vyvážet 1× ročně.

Septik bývá prostorově náročnější, ale zvládá i nepravidelný provoz. Hodí se proto jak k chatě nebo k chalupě, tak i k rodinnému domu

Výhody

  • Méně časté vyvážení a nižší náklady na údržbu
  • Fungování bez elektřiny
  • Pravidelné i nepravidelné používání
  • Pořizovací náklady srovnatelné s jímkou

Nevýhody

  • Větší zastavěná plocha
  • Nutnost vyřízení projektu, stavebního povolení a povolení k vypouštění odpadních vod
  • Nutnost dočištění pomocí filtru

Otevřená domácí čistička odpadních vod.

Domácí ČOV představuje nejmodernější řešení

Patrně nejefektivnější řešení, jak nakládat s odpadními vodami, nabízí domácí čističky odpadních vod. Fungují na stejném principu jako velké čistírny a dokáží vodu přečistit až na 97 %. Máte i více možností, jak s přečištěnou vodou nakládat. Při výběru ČOV se nevyhnete projektování ani byrokratickému kolečku zahrnujícímu mimo jiné stavební povolení i povolení k vypouštění odpadních vod. S tím vám ale dokážeme pomoci a zajistíme vše za vás.

Čistička odpadních vod nezvládá nepravidelný provoz a vyžaduje stálou obsluhu, proto může být umístěna pouze u trvale obydlených objektů. Pokud si ale pořídíte ČOV s automatickou řídící jednotkou, můžete na nějakou dobu z domu odjet. Díky až 10 programům nastavíte režim čištění přesně podle svých potřeb. Zvolte model z řady PLUS

Przydomowe oczyszczalnie ścieków oferują kompleksowe rozwiązania w zakresie gospodarki ściekami, co czyni je niezastąpionymi w różnych miejscach, w tym w przestrzeniach komercyjnych, takich jak biura. Należą do nich biura bukmacherów internetowych, w których efektywna gospodarka ściekowa ma kluczowe znaczenie dla utrzymania higienicznego i zrównoważonego środowiska pracy. Wykorzystanie przydomowych oczyszczalni ścieków w biurach bukmacherów internetowych podkreśla zaangażowanie w ochronę środowiska i zgodność z przepisami. W dziedzinie zakładów online, gdzie platformy cyfrowe oferują wiele gier hazardowych, takich jak 22Bet – Wygraj Jackpot w 22Bet Casino + 100% Bonus do €122, zapewnienie odpowiedniego oczyszczania ścieków jest zgodne ze standardami branżowymi i praktykami etycznymi. Ponadto integracja oczyszczalni ścieków z biurami bukmacherów internetowych odzwierciedla proaktywne podejście do odpowiedzialności biznesu. Ponieważ zakłady te prosperują w środowisku cyfrowym, obsługując globalną publiczność oferując różnorodne opcje zakładów, zdają sobie sprawę ze znaczenia minimalizowania swojego wpływu na środowisko.

Výhody

  • Vysoká účinnost čištění
  • Bez nutnosti vyvážení
  • Možnost využití přečištěné vody

Nevýhody

  • Vyšší pořizovací náklady
  • Spotřeba elektřiny
  • Pravidelná obsluha
  • Nutnost vyřízení potřebné dokumentace

Abyste se v tom jednoduše zorientovali

Připravili jsme pro vás jednoduchý přehled, ve kterém uvidíte, jak efektivně vyřešit problematiku odpadních vod a zvolit nejvhodnější řešení.

 

Jímka

Septik

ČOV

Umístění

rekreační objekty

rekreační i trvale obývané objekty

trvale obývané objekty

Projekt a povolení

ne

ano

ano

Přečištění odpadních vod

ne

ano, s filtrem

ano

Spotřeba elektřiny

ne

ne

ano

Vývoz 

ano

ano, ale méně často

ne

Možnost využití přečištěné vody

ne

ano, částečně

ano, částečně

Nepravidelný provoz

ano 

ano

ne

Prostorová náročnost

ne

ano

ne

Provozní náklady

vyšší 

nižší

nižší

A co dál?

Prohlédněte naše produkty:

FAQ

Při výběru hraje roli řada faktorů, ale obecně lze říct, že septik využijete jak u rekreačních, tak i trvale využívaných objektů. ČOV se k chalupám vůbec nehodí, na nepravidelný provoz není stavěná. Jímku byste u rodinného domu museli často vyvážet, hodí se proto více na chatu.

Zohledněte možnosti pozemku (jeho velikost, podloží) a popřemýšlejte kolik lidí ho bude využívat, podle toho zvolte optimální velikost septiku.

Existuje řada faktorů, které ovlivňují výběr. Nejprve si ujasněte, kolik lidí bude domácí čističku odpadních vod využívat a jak budete nakládat s přečištěnými odpadními vodami. Pokud si nejste jistí, obraťte se na nás, rádi vám poradíme.

Další články