Jak vyřešit likvidaci odpadních vod na chatě

Přemýšlíte, jak nakládat s odpadními vodami na své chatě? Nabízí se hned pár řešení. Přečtěte si, které z nich je zároveň ekologicky a ekonomicky vhodné pro sezónní provoz chalupy.

Čistička odpadních vod se na chatu nehodí

Pokud je k dispozici kanalizační přípojka, máte vyhráno, protože se jedná o nejjednodušší způsob, jak se zbavit odpadu na chalupě. Informujte se u sousedů a starousedlíků, jak to v okolí vašeho pozemku vypadá. Ke kanalizaci se nejčastěji připojuje domácí čistička odpadních vod. Ta se ale nehodí k chatě, chalupě či jiné letní usedlosti, kde nedochází k pravidelnému přísunu splaškové vody (např. splachováním).  

Jaké jsou (ne)výhody jímky na odpadní vodu

Pokud zvolíte jímku na odpadní vodu (žumpu), potěší vás sice nízká pořizovací cena, ale výdaje se v další fázi rapidně zvýší. Žumpu totiž musíte pravidelně vyprazdňovat a objednávat si firmu s licencí na odvoz fekálií (jeden vývoz se pohybuje v hodnotě cca 3 000 Kč). 

Za jak dlouho se naplní jímka? Lze předpokládat, že 2 osoby za den společně vyprodukují 200 litrů (0,2 m³)odpadní vody. Běžná jímka má objem 4 000 litrů, takže se naplní po 20 dnech, ve 4 lidech to může být i 10 dní. Toto se z ekonomického hlediska nevyplatí. Přečtěte si, v jakém jiném případě jímku použít.

Proč se rozhodnout pro tříkomorový septik

Odpověď na to, jak vyřešit na chatě odpady bez kanalizace, nabízí tříkomorový septik, který nevyžaduje doplňování nových bakterií, takže když několik měsíců nespláchnete, nic se nestane. 

Jaký septik na chatu bude akorát

Tříkomorový septik na chatu je skutečně ideálním řešením. Nezáleží na tom, jak často na chalupu jezdíte a kolik vás kdy přijede. Septik si poradí s dlouhou pauzou i nárazovým užíváním. Cena septiku na chatu závisí na jeho velikosti a pohybuje se v řadách dvaceti tisíc korun (zemní pískový filtr je třeba doobjednat).

Princip tříkomorového septiku

V této podzemní nádrži dochází ke třístupňovému biologickému přečištění, kde bakterie postupně rozkládají nečistoty. V první komoře septiku se ze splašků oddělují pevné částice, ve druhé komoře nastává proces vyhnívání kalů a do třetí komory se dostane pouze pročištěná voda.

Vyvarujte se však používání čistidel na bázi chloru, ten by živé bakterie zahubil. Jednou až dvakrát za rok septik zbavte kalu. Pozvěte si pro tento účel specialisty. 

Tříkomorový septik na chatu

Vypouštění septiku na zahradu 

Splašková voda se do septiku přelévá sama a v kombinaci s pískovým filtrem ji můžete na základě povolení z vodoprávního úřadu vypustit do půdy. Takto ušetříte tisíce ročně.

Filtr odstraní i zbytky toaletního papírů, tuků a další špíny obdobně, jako byste využívali domácí čističku. Pískový filtr má navíc dlouhou životnost, písek vyměníte až po patnácti letech. 

Velký, nebo malý septik na chatu

Velikost septiku na chatu určete podle počtu uživatelů objektu. Zpravidla si vystačíte se septikem o objemu 2–3 m³, nebude ani příliš velký ani nedostatečný. Přečtěte si, jak přesně vypočítat velikost septiku na chalupu či pro rodinný dům.

Konstrukce a tvar septiku na chatu

Skelet tříkomorových septiků je uzpůsoben různému podloží. Pokud se septik chystáte instalovat tam, kde je klasická zemina, zvolte samonosný septik. Do míst, kde se vyskytuje spodní voda a jíl, volte dvouplášťový septik a pokud je váš pozemek tvořený skalnatým podložím, vsaďte na septik k obetonování.

Tvar septiku pak vyberte podle místa na zahradě. Hranatý septik můžete umístit hezky do rohu, kulatý kdekoliv jinde.

Pokud si pořád lámete hlavu, zda je vhodný septik nebo čistička, neváhejte se na cokoliv zeptat. Kontaktujte nás na e-mail info@topnadrze.cz nebo telefonicky: +420 604 155 880.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články