Vypouštění septiku na zahradu: ano, či ne?

Patříte mezi majitele septiku a nejste si jistí, kam vyvážet jeho obsah, abyste neporušili zákon? Záleží na tom, jaké zařízení vlastníte. Vypouštění septiku na zahradu je zakázáno, zejména pokud se jedná o staré nádrže. V jednom případě, ale můžete likvidaci odpadních vod řešit i vsakem nebo vypouštěním do vodoteče. Zjistěte více o vypouštění odpadních vod ze septiku.

Otevřený septik s hadicí na vypuštění.

Legislativa okolo septiků

Septik se ze zákona klasifikuje jako vodní dílo, proto ho nemůžete realizovat bez projektu a úředního povolení. Vztahuje se na něho vodní zákon. Přesnou definici septiku najdete v § 55, odstavec 1, písmeno c. Ve stejném zákonu také zjistíte podmínky pro nakládání s odpadními vodami. Povolení pro stavbu septiku může také obnášet náležitosti zakotvené ve stavebním zákonu.

Je vypouštění septiku na zahradu povoleno?

Dříve bývalo zvykem, že se septik čas od času vyvezl a jinak se vypouštěl na zahradu. Stupňující se nároky na kvalitu životního prostředí ale situaci změnily a s tím se upravily i zákony. I když odpadní voda protéká přes komory, zbaví se hlavně pevných nečistot a přečistí se zhruba na 40 %. Vypouštěním septiku na zahradu tak můžete ohrozit sebe i své okolí. Bezodtoké jímky a septiky se proto musí vyvážet, a to pouze prostřednictvím provozovatelů čistírny odpadních vod nebo osobami oprávněnými k vývozu obsahu septiku podle živnostenského zákona.

Pokuty za vypouštění septiku na zahradu

Pokud byste vypustili obsah septiku na zahradu, hrozí vám pokuta za znečištění životního prostředí, a to až ve výši 20 000 Kč pro fyzické osoby a 100 000 Kč pro právnické osoby. Pokuty je navíc možné uložit opakovaně. Pozor si dejte u jímky a septiku bez filtru. Zákon ukládá povinnost pravidelného vývozu a uchovávání dokladů až 2 roky zpětně.

Septik nevypouštějte:

  • na zahradu,
  • na pole,
  • do řeky nebo jiného zdroje vody.

Vybudování trativodu ze septiku ústícího na pole nebo do kanalizace je přežitek a v současné době už nelze realizovat.

Ukázka prázdného septiku.


Existuje septik s možností vypouštění odpadních vod?

Ano. Pokud si vyberete tříkomorový septik se zemním pískovým filtrem, který vodu přečistí až na 97 %, nebo biologickým filtrem, můžete odpadní vody vypouštět do vodoteče či kanalizace nebo zachytávat do nádrže na vodu a používat k zalévání okrasné zahrady a trávníku. Likvidaci odpadních vod můžete vyřešit také vsakem. Vše záleží na místních podmínkách a rozhodnutí vodoprávního úřadu.

Stejně tak funguje i domácí čistička odpadních vod. Přečištěný obsah pak zlikvidujete podobným způsobem.

Jak je to s vývozem septiku

Tříkomorový septik pracuje na principu biologicko-mechanického čištění, při kterém enzymatické bakterie likvidují kal. I tak je nezbytné jednou za čas septik vyvézt. Vše záleží na objemu nádrže a množství odpadních vod. Zjistěte, jak často je potřeba septik vyvážet a kolik takový vývoz stojí. Jak je zmíněno výše, na vývoz septiku si objednejte specializovanou firmu, která vše zajistí a vystaví vám doklad o vývozu.

Co se starým septikem

Pokud zjistíte, že je pro vás starý septik neefektivní a časté vyvážení se vám nevyplatí, můžete na jeho místo instalovat moderní tříkomorový septik s filtrem nebo čističku odpadních vod. Ušetříte tak část nákladů za výkopové práce, které jsou nezbytné pro usazení nového zařízení. Jámu můžete po vyvezení obsahu také nechat zasypat, pokud pro ni nenajdete další využití.

Potřebujete poradit? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

Další články