Kolik stojí vývoz septiku a jímky?

Rozhodujete se mezi pořízením septiku, nebo bezodtoké jímky? Při výběru hraje roli i cena vývozu nádrže. Tu ovlivňuje několik faktorů, jako je objem nádrže či její zatížení nebo vzdálenost od firmy, která se zabývá likvidací odpadních vod. Zjistěte, která varianta je ekonomicky výhodnější.

Muž z odborné firmy vyváží septik.

Vývoz jímky i septiku je nezbytný

Jímka i septik se musí pravidelně vyvážet, jinak riskujete, že nebude fungovat správně. Z plné nádrže se line zápach, hromadí se v ní kal a vytváří tvrdé krusty, které jdou hůř odstranit. Navíc se může stát, že septik začne přetékat. Do určité míry vám s obsahem nádrže pomohou bakterie, přesto se vývozu kalu nevyhnete. Zjistěte více o tom, jak často vyvážet septik.

V případě tříkomorových septiků se sediment vyváží ze všech tří komor. Revizní komín je umístěný uprostřed, aby byly všechny komory dobře přístupné.

Jaká je cena vývozu septiku?

Vývoz jímky a septiku se odvíjí od množství odpadních vod a počtu osob, které objekt využívají. Cenu vývozu ovlivňuje také:

  • velikost nádrže – čím menší nádrž, tím častější vývoz.
  • objem fekálního vozu – pohlídejte si, aby fekální vůz pojal celý objem nádrže, jinak budete každou jízdu platit zvlášť.
  • vzdálenost od fekální firmy – firmy, které se zabývají vývozem jímek, si účtují poplatek za ujeté kilometry.

Cena vývozu septiku se pohybuje mezi 1 000–4 000 Kč, liší se regionálně i firma od firmy. Cena se skládá z objemu odpadní vody, poplatku za výjezd, za ujeté kilometry (zhruba od 30 Kč) a práce navíc nad základní dobu. Některé firmy mohou zvlášť účtovat i poplatek místní čistírně odpadních vod.

Vývoz jímky vs. septiku: co vyjde dráž?

Septik má sice vyšší pořizovací náklady, ale z dlouhodobějšího hlediska se investice do něj vyplatí. Díky bakteriím dochází v septiku k biologickému rozkladu kalu a nádrž tak stačí vyvážet přibližně 1× ročně. Navíc objem kalu je daleko menší než u žumpy. Jímka je sice levnější, ale její obsah se musí častěji vyvážet, což se prodraží. Záleží na velikostí jímky a počtu osob, které ji používají, ale například nádrž o objemu 12 m3 pro 4 osoby budete muset vyvážet 12× za rok = každý měsíc.

Muž drží hadici vedoucí do jímky.

Vývoz svépomocí? Ne, svěřte ho odborníkům

Podle platné legislativy by měla vývoz septiku či jímky zajistit odborná firma. V § 38 odst. 8 vodního zákona č. 254/2001 Sb. najdete, že obsah nádrže může vyvážet pouze provozovatel čistírny odpadních vod nebo oprávněná osoba podle živnostenského zákona. Rozhodně odpadní vody nevypouštějte na zahradu. Kromě toho, že byste ohrozili své okolí, by vám hrozila i pokuta za znečištění životního prostředí.

Firma vám je povinná vystavit doklad o správné likvidaci odpadních vod. Doklady si uschovejte až dva roky zpětně.

Jde to i bez vývozu?

Pokud hledáte možnost, jak vyřešit likvidaci odpadních vod bez nutnosti vývozu, pořiďte si moderní domácí čističku odpadních vod. Klasické čističky se podobně jako septik vyváží jednou až dvakrát do roka podle zatížení, z nejnovějších zařízení můžete kal odsát kalovým čerpadlem, nechat vyschnout a využít na kompostování.

A co dál?

Prohlédněte naše produkty:

FAQ

Ano. Podle vodního zákona musíte obsah nádrže pravidelně vyvážet prostřednictvím provozovatele čistírny odpadních vod nebo oprávněné osoby podle živnostenského zákona, jinak vám hrozí pokuta.

Odborná firma, která vyváží kal z nádrže, je povinná vám vystavit doklad o jeho správné likvidaci. Doklady si uchovávejte až 2 roky zpětně.

Ne, vypouštění septiku na zahradu je zakázané. Ohrozili byste sebe i své okolí a nevyhnuli se pokutě za znečištění životního prostředí.

Tříkomorový septik i klasickou domácí čističku odpadních vod zpravidla musíte vyvážet 1–2 ročně. Nejmodernější ČOV nabízejí možnost odčerpat kal kalovým čerpadlem a po vysušení ho využít jako kompost.

Další články