Jak vybrat septik

Když nemáte dům napojený na obecní kanalizaci, přichází čas pořídit si septik. Na trhu najdete více druhů, které se od sebe liší objemem, tvarem a typem plášťů. Jaký je pro vás ten pravý? A jaké jsou jeho výhody? Poradíme vám, jak správně septik vybrat.

Na co se při výběru septiku zaměřit

Ideální septik by měl mít 3 oddělené, vodotěsné komory, které se postarají o pořádné a důkladné pročištění splaškové vody. Septik samotný má čištění na první úrovni, a pokud chcete mít všechno dokonale čisté, doplňte ho pískovým filtrem a biologickým čištěním.

Nádrž by měla být z kvalitního materiálu, který vydrží. Skvěle se na to hodí extrudovaný polypropylen. S žádným septikem ale nemanipulujte při teplotách pod -5 °C. Všechny plasty v nižších teplotách křehnou, a při instalaci se mohou poškodit.

Typ půdy

Existují 3 druhy septiku – samonosný, dvouplášťový a k obetonování. Abyste věděli, který z nich je pro vás ten pravý, musíte znát typ podloží, do kterého budete septik ukládat.

K instalaci septiku potřebujete stavební povolení a povolení k vypouštění – to seženete na vodoprávním úřadu. Při plánování počítejte také s tím, že k septiku musí být přístup pro vybírání kalu. To by se mělo provádět alespoň 1× ročně.

Jestli zvolíte kruhový nebo hranatý septik, je čistě jen na vás. Většinou se to odvíjí podle toho, kam ho umístíte. Nezapomeňte, že je vždy také ještě potřeba připravit dno jámy – buď betonovou desku s armaturou, nebo přímo do čerstvého betonu

Výhody septiku

Septiky z betonu dnes najdete už málokde. Stále více se hromadí plastové nádrže, které jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje. Složitá není ani instalace, síly si tak ušetříte třeba na štípání dříví.

Se snadnou manipulací jde ruku v ruce také minimální úsilí na provoz a údržbu. Septik nepotřebuje elektřinu, a na rozdíl od odpadové jímky ho nemusíte vyvážet tak často. Neusazuje se v něm totiž odpadní voda, ale jen minimální kal.

Nenechte nic náhodě, doplňte septik pískovým filtrem

Kombinace septiku a pískového filtru posouvá stupeň čištění na druhou úroveň. Jednoduše ho nainstalujete a necháte, aby dělal svou práci. Vás to bude stát minimální úsilí i čas. Pískový filtr vás nebude rušit ani žádnými nepříjemnými zvuky a zápachy. Nepotřebuje totiž elektřinu, a díky spojení se septikem bude voda čistá na 92 až 95 %. Díky tomu ji pak můžete použít znovu na zalévání zahrady nebo čištění auta.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články