Jaký je princip tříkomorového septiku? Vysvětlíme vám to!

Pokud váš dům není připojený ke kanalizaci, pak je tříkomorový septik tím nejpraktičtějším a nejčastěji voleným řešením, jak odvádět a čistit odpadní vody z toalety, kuchyně či koupelny. 

Přečtěte si o hlavních výhodách septiku oproti jímce.

Jak funguje tříkomorový septik?

Tříkomorové septiky fungují na principu mechanicko-biologického čištění, které probíhá napříč všemi komorami, jimiž odpadní vody protečou. V každé komoře se voda zbaví pevných kalových částí – proces sedimentace umožňuje usazování různě velkých a těžkých částic. V tom spočívá základní princip tříkomorového septiku. Tříkomorová septik je tak dostačující na kvalitní a efektivní pročištění odpadních vod. 
 
Co se děje v septiku se zbytky kalů? Za pomoci bakterií a enzymů se postupně rozkládají na jednoduché látky – jedná se o přírodní přečištění odpadních vod. Celý tento rozkladný proces se urychlí použitím tablet do septiku, které se postarají také o zlepšení bakteriální rovnováhy.

Co se děje s odpadem v každé z komor?

Do tříkomorového septiku vede z domu přítok, pomocí kterého přitékají odpadní vody do první komory septiku. Ta má za úkol z vody oddělit ty největší částice, které se usadí na dně komory, kde se rozkládají. Mezi jednotlivými komorami se nachází přepady, takže jakmile voda dosáhne hladiny pro přepadnutí, začne se přelévat do druhé komory.
 
Ve druhé komoře přichází na řadu oddělení většiny z celkového množství kalu – při čištění je tedy nejdůležitější. Kumuluje se zde největší počet usazenin, které následně vyhnívají. Do třetí z komor se dostane voda, která je prakticky kompletně pročištěná a nenacházejí se v ní žádné pevné částice. Voda se přelévá sama a septik k provozu nepotřebuje elektrickou energii.

Jak je řešen odtok vody z tříkomorového septiku?

Přečištěná voda v septiku nezůstává, pokud nejde o jímku – tu ale budete muset častěji vyvážet.
 
Mnohem praktičtější je pořídit si septik s filtrem, který umožní na základě hydrogeologického posudku vypouštět vodu vsáknutím do podzemních vod. Bez posudku se obejdete v případě, že chcete septik vypouštět do kanalizace. V takovém případě si vystačíte se septikem s pískovým filtrem. Alternativou k němu je biologický filtr.

Povolení na tříkomorový septik – kdy a kde o něj žádat?

Klíčové je to, jestli se jedná o jímku nebo septik s odtokem. V prvním případě stačí ohlášení na stavebním úřadu. Naopak tříkomorový septik s filtrem patří mezi vodní díla, proto se bez stavebního povolení a povolení pro nakládání s odpadními vodami neobejdete

A kde o povolení na tříkomorový septik zažádat? Na odboru životního prostředí příslušného obecního úřadu.

Čištění septiku – je nezbytné?

Ačkoliv septik umožňuje samovolně rozkládat značnou část sedimentu, i tak je potřeba nechat ho čas od času vyvézt. Čištění a vývoz septiku by mělo na základě platné legislativy proběhnout ideálně jedenkrát až dvakrát do roka.
 
Na samotné čištění tříkomorového septiku používejte přípravky na enzymatické a bakteriální bázi. Pravidelnou údržbou se postaráte o to, že nedojde k přeplnění septiku, které způsobuje nepříjemnosti nejen v podobě zápachu. Pokud už se zápach objevil, přečtěte si, jak se ho účinně zbavit.

Na kolik tříkomorový septik vyjde?

Cena nejlevnějších tříkomorových septiků začíná na 19 000 Kč, vyšplhat se ale může až téměř ke sto tisícům za nejkvalitnější a nejobjemnější dvouplášťové septiky. Cenově se septiky dost liší i podle objemu nádrže – naše tříkomorové septiky mají objemy od 2 do 20 m³. 
 
Pro využití v rodinných domech stačí plastové septiky, které jsou určeny pro většinu typů podloží a které u nás seženete v kruhovém nebo hranatém provedení. 

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články