Příručka pro majitele septiku: Jak často vyvážet septik?

Aby septik fungoval správně, je třeba se o něj starat a zajistit pravidelnou údržbu. Přemýšleli jste nad tím, jak poznat, že je septik plný? A jak často septik vyvážet? Zpravidla to stačí jednou za rok. 

Jak poznat, že je septik plný?

Nepamatujete si, kdy jste septik vyváželi naposledy, nebo jste koupili dům se starým septikem a nevíte, jak na tom je? Pokud se objeví tyto problémy, je čas septik vyvézt.

  • Zápach – když není cítit jen septik, ale také okolí, je septik přeplněný. Někdy za nepříjemný zápach nese vinu i počasí – vysoké teploty nebo náhlé výkyvy. Přečtěte si tipy, jak se zbavit zápachu ze septiku jednou provždy.
  • Krusty nečistot – v nádrži se hromadí kusy kalu, které způsobují šířící se zápach.
  • Pomalý odtok vody – v domě pomalu odtéká voda nebo se ozývají bublavé zvuky.
  • Přetékají nádrž – kaluže vody se objeví v okolí septiku až při velkém úniku vody. Také okolní tráva se zdá být zelenější než na zbytku pozemku.

Přetékající septik

Jak často septik vyvážet?

K používání septiku musíte mít stavební povolení a povolení k vypouštění odpadních vod. Každý majitel má také povinnost vyvážet septik, tu stanoví vodoprávní úřad. Nejčastěji se septik vyváží jednou až dvakrát do roka – záleží na velikosti nádrže a množství vody, které odvádí. Poté si nezapomeňte uschovat potvrzení o pravidelném vývozu septiku pro případ kontroly. Za špatnou likvidaci odpadních vod můžete dostat pokutu ve výši deseti tisíc korun.

Nečekejte na to, až se objeví nepříjemný zápach nebo jiné obtíže, a vyvážejte septik pravidelně. Při vybírání kalu se nechává zhruba 15cm vrstva, aby se znovu nastartoval rozkladný proces. Velkou výhodu mají tříkomorové septiky se zemním pískovým filtrem, které přečistí vodu až na 95 % – ušetříte tak za užitkovou vodu i časté vyvážení.

Cena vývozu septiku se pohybuje přibližně od 1 000 do 3 000 korun. Závisí na objemu odpadu a vzdálenosti, kterou urazí fekální vůz z likvidační firmy.

Domácí vs. profesionální čištění septiku 

Pravidelné čištění septiku je potřeba, aby se zabránilo nežádoucímu zápachu a dalším obtížím. Vývoz a čištění septiku můžete svěřit do rukou odborníkům nebo to zkusit sami. Jaké jsou výhody a nevýhody domácího čištění?

Za domácí čištění ušetříte – ale je tu riziko

Pokud vám nevadí trocha námahy, septik zvládnete vyčistit i sami. Budete přesně vědět, jak pečlivě jste to provedli. Nejprve si musíte pořídit kalové čerpadlo. Čisticí prostředky i živé bakterie do septiku dnes běžně seženete v hobby marketu nebo obyčejné drogerii. Pokud ale nejste odborník, může se stát, že použijete nevhodné přípravky. Septik pak nemusí správně pracovat nebo se poškodí, což vás bude stát další výdaje.

Navíc si musíte pohlídat, že dodržujete platnou legislativu a nakládáte s odpadními vodami podle zákona.

Fekální vůz

Profesionální čištění je sázka na jistotu

Pokud s vývozem septiku nemáte zkušenosti, svěřte jej raději do rukou profesionální firmy, která septik rovnou i vyčistí. Navíc dostanete potvrzení o správné likvidaci odpadní vody. Nejedná se o častou záležitost a ani příliš finančně nákladnou. 

Oba způsoby mají svá pro a proti. Pokud se septik rozhodnete čistit sami, vše si pečlivě nastudujte, abyste se vyhnuli případným problémům. 

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články