Chytejte dešťovku aneb jak efektivně hospodařit s dešťovou vodou

Využíváním dešťovky můžete ušetřit až 50 % nákladů za pitnou vodu. Použijete ji nejen na zalévání zahrady a kropení trávníku, ale také na mytí auta nebo praní. Hospodařením s dešťovou vodou tak nejen ušetříte, ale navíc se zapojíte do zkvalitnění životního prostředí. Zjistěte, jak hospodařit s dešťovou vodou, aby to mělo smysl.

Nastavená dlaň u vodovodního kohoutku.

Nepovažujte dešťovou vodu za odpadní

I když dešťovka nesplňuje parametry pitné vody, nelze ji brát ani jako odpadní vody vyprodukované v domácnostech. O kvalitu dešťové vody se nemusíte bát. Prach, pyl a další pevné částice neprojdou filtračním zařízením a ani rozpuštěné chemické látky ve většině případů nepřekročí stanovené limity a nepředstavují tak žádné riziko. Dešťovka jako užitková voda poslouží dokonale.

Proč je hospodaření s dešťovou vodou důležité

V současné době probíhajících klimatických změn a čím dál častějších výskytů extrémního sucha je hospodaření s dešťovou vodou zcela zásadní. Jímání dešťovky do nádrže na vodu přispívá k:

  • šetření pitné vody – dešťová voda je ideální pro zalévání zahrad, mytí aut a další účely, na které se běžně používá pitná voda. Zachytáváním a využitím dešťovky výrazně snížíte spotřebu pitné vody a šetříte tak nejen své náklady za vodné a stočné, ale navíc i životní prostředí;
  • zmírnění dopadů sucha – v období extrémního sucha je dešťová voda cenným zdrojem pro udržení vlhkosti půdy a zásobování rostlin vodou. Zachytáváním dešťovky se zmírní následky sucha, aniž by se čerpala drahá pitná voda;
  • zlepšení kvality životního prostředí –  menší spotřebou pitné vody také chráníte přírodní vodní zdroje. Snížením nároků na přírodní zdroje, jako jsou jezera, řeky nebo podzemní vody, přispějete k ochraně různých ekosystémů a biodiverzity;
  • zajištění větší bezpečnosti v okolí vodních toků – vlivem urbanizace se zrychluje odtok ze zpevněných ploch a při přívalových deštích hrozí mimo jiné zahlcení kanalizace. Zpomalením odtoku srážek se předejte nežádoucích následků.

Základem je nádrž na vodu

Abyste mohli dešťovku jímat, potřebujete nádrž na vodu, do které se bude dešťová voda zachytávat ze střechy domu. Ideálně si pořiďte podzemní nádrž. V ní se voda jen tak neznehodnotí a pokud ji umístíte do nezámrzné hloubky, budete moct dešťovku využívat celoročně.

Nádrž na dešťovou vodu.
Jak vybrat nádrž na dešťovku

Nejdůležitějším parametrem je velikost nádrže, respektive její objem. Odvíjí se od plochy, ze které budete dešťovku jímat, vydatnosti srážek v dané lokalitě a zamýšleném využití dešťové vody. Podrobněji o tom, jak velkou nádrž na vodu vybrat, jsme se rozepsali v jednom z předchozích článků. Pokud si vše správně nastavíte, budete muset akumulovanou vodou doslova plýtvat, abyste ji všechnu využili.

Zásadní je i umístění, které má vliv na typ nádrže. Na pozemku s klasickou stabilní zeminou dobře poslouží samonosná nádrž na vodu. Pokud víte, že se v podloží vyskytuje spodní voda nebo jílovitá půda, zvolte dvouplášťovou nádrž na vodu. Nemáte na výběr a musíte jímku usadit do svahu nebo skalnatého podloží? V tom případě je nejlepším řešením nádrž na vodu k obetonování.

Projděte si našeho průvodce výběrem retenční nádrže, který vám zodpoví základní otázky.

Potřebujete poradit s vhodným výběrem nádrže na vodu? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz. Probereme s vámi všechny možnosti a doporučíme to nejlepší řešení, aby se vám investice brzy vrátila.

Hospodařte s vodou efektivně: využití dešťové vody

Obrázek znázorňující hospodaření s vodou.

Využití dešťové vody v domácnosti

Pokud budete chtít využívat dešťovku uvnitř domu, musíte zařídit rozdělení rozvodů, aby se pitná voda nekontaminovala tou dešťovou. Nemusíte se bát, že byste někdy byli bez vody. I kdyby v nádrži nezůstala ani kapka, automatická jednotka přepne zdroj vody a budete čerpat vodu z vodovodní sítě. Dešťovka slouží na:

  • splachování WC,
  • zalévání interiérových rostlin,
  • praní prádla,
  • vytírání a uklízení domácnosti.

Využití dešťové vody na zahradě

Dešťovka je na zálivku ideální, dokonce lepší než pitná voda, protože neobsahuje chlór ani soli, které rostlinám příliš nesvědčí. V exteriéru využijete akumulovanou dešťovou vodu:

  • na zalévání okrasné i užitkové zahrady,
  • na kropení trávníku,
  • na mytí auta,
  • na úklid a údržbu, například zahradního nábytku, dlažby nebo různého náčiní,
  • jako zdroj zahradní sprchy,
  • pro napouštění bazénu nebo zahradního jezírka.


Bojíte se, že všechnu vodu nevyužijete?

Jeden ze způsobů, jak hospodařit s dešťovou vodou, představuje vsakování. Tím, že ji neodvedete do kanalizace, pomůžete doplnit zásoby podzemních vod. Vsakovací systémy se dají pojmout jako přepadový prvek a umístit za retenční nádrž. Přebytečná voda, která se do nádrže nevejde, se začne vsakovat. Alternativou je i regulované vypouštění nasbírané dešťovky.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

Další články