Využijte dešťovou vodu na splachování WC

Cena za pitnou vodu neustále roste. Nenechte si každoročně odtéct tisíce korun do kanalizace. Ušetřete třeba na splachování WC pomocí dešťové vody. Jedná se o ekologické a ekonomické řešení. Využijte srážkovou vodu efektivně a zjistěte, co všechno je potřeba k používání dešťovky na splachování toalety.

Kapka vody dopadá do nádrže na dešťovou vodu.

Šetřete pitnou vodou

Na splachování toalety se denně průměrně spotřebuje 30–40 % pitné vody z celkové spotřeby. Přitom většina z tohoto množství se dá nahradit srážkovou vodou. Myslete ekologicky a neplýtvejte pitnou vodou, když dešťová voda na splachování WC bohatě stačí. Zjistěte, jak šetřit vodou v rodinném domě – užitková voda dokáže pokrýt až 80 % veškeré spotřeby.

Nádrž na vodu vám uspoří finance

Pořiďte si nádrž na dešťovku a ušetřete až 50 % pitné vody a s tím i spojené poplatky za vodné. Podzemní nádrž na vodu navíc můžete využívat i v zimě, instaluje se totiž do nezámrzné hloubky. Voda v nádrži vydrží zhruba 3 týdny, tma a chlad chrání vodu před zkažením.

Jaké má dešťová voda využití

  • Splachování WC,
  • zalévání zahrady,
  • mytí auta,
  • umývání nádobí,
  • zalévání květin v interiéru,
  • praní prádla,
  • úklid domácnosti.

Co si pohlídat při využívání dešťové vody na splachování toalety

Nádrž na vodu opatřete filtračním systémem – před nádrží se voda zbaví hrubých nečistot, následně písku a drobných kamínků a na závěr probíhá finální filtrace před nasátím do čerpadla. Filtrace je velmi důležitá, aby nečistoty ze srážkové vody nezanesly systém toalety. Nezapomeňte ani na špínu v samotné nádrži. Přečtěte si, jak vyčistit nádrž na dešťovou vodu.

TIP: Vsaďte na výhodný set nádrže 2v1 nebo 3v1 rovnou i s příslušenstvím.

Abyste dešťovku mohli v domácnosti používat, je potřeba rozdělit rozvody na pitnou a dešťovou vodu, jinak nevyhovíte hygienickým standardům – mohlo by dojít ke kontaminaci pitné vody. Bojíte se, že když vám voda v nádrži dojde, nebudete mít čím spláchnout? Rozvody jednoduše opatříte zařízením na přepínání dešťové vody na pitnou a bez vody nezůstanete. 

Schéma využití dešťové vody.

Zažádejte si o dotace na nádrž na dešťovou vodu

Dotace Dešťovka je součást programu Nová zelená úsporám. Program podporuje akumulaci dešťové vody na zálivku, na splachování WC nebo využití přečištěné odpadní vody. Zažádat o dotaci můžete před, během i po provedení instalace nádrže. Žádost se podává online přes systém AIS SFŽP ČR. V případě že chcete srážkovou vodu využívat na splachování toalety, bude vás zajímat druhá varianta programu.

Chcete si ušetřit čas a starosti? Kontaktujte nás a my vám dotaci kompletně vyřídíme! A to včetně odborného posudku.

Mohlo by vás zajímat

Existují požadavky na využití dešťové vody na splachování?

Ne. Použití dešťovky na splachování toalety bývá zpravidla bez omezení. 

Vyskytují se v nádržích na vodu nebezpečné bakterie?

Pokud ano, tak jen krátkodobě a v nepatrném množství. Životní podmínky nádrže nejsou pro bakterie optimální, takže pokud se přesto do nádrže nějaké dostanou, záhy umírají.

Je nutná dezinfekce dešťové vody na splachování?

Není. Vodovodní rozvody jsou oddělené od pitné vody a běžnou dezinfekcí stejně nedosáhnete kvality pitné vody. Nebezpečí infekce při spláchnutí WC je téměř nulová.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články