Jak vyčistit nádrž na dešťovou vodu

Voda je základním zdrojem pro život a plnění nesčetných úkolů. Z tohoto důvodu má většina domácností i podniků nádrže pro skladování dešťové vody, ať už v podzemí, na zemi nebo na vyvýšeném místě. Písek, vodní kámen a bakterie jsou však jen některé z věcí, které se mohou v nádrži hromadit. Zjistěte, jak ji snadno a bezpečně vyčistit.

Kapky deště.

Proč je nádrž třeba udržovat čistou

Pravidelnou údržbou zabráníte hromadění kontaminujícího odpadu. Ten totiž podporuje množení různých druhů zdraví škodlivých bakterií. Pokud nádrž nebudete čistit, po krátké době se zaplní řasami a bahnem

V případě znečištění se mikroorganismy snadno množí dál. Neexistuje však pravidlo, jak často by se měla nádrž na dešťovou vodu zbavovat odpadu. Doporučuje se však alespoň jednou za šest měsíců provést úplnou dezinfekci.

Jak postupovat při čištění

Na první pohled se to může zdát jako zdlouhavá práce. Jakmile se ale naučíte, jak o nádrž pečovat správným způsobem a s použitím vhodných pomůcek, bude to pro vás rutina. Postupujte podle následujících kroků:

1. Připravte si potřebné nářadí

Pokud využíváte v domě systém pro splachování WC s dopouštěním vody do nádrže, řídící jednotku vypněte. Odejměte poklop nádrže a vyjměte filtraci či filtrační koš (jestliže je součástí). Čištění nádrže na dešťovou vodu nevyžaduje příliš mnoho nářadí ani speciální prostředky. Potřebujete jen několik hadrů, nový nebo sterilní kartáč, kyblík, lopatku a žebřík. Nebo si u nás rovnou nechejte do nádrže navařit protiskluzová stupadla – nemusíte shánět žebřík a minimalizujete nebezpečí úrazu při případném sklouznutí žebříku. Nikdy nepoužívejte drátěné kartáče, čisticí prostředky, mýdla nebo čisticí prášky.

2. Zavřete ventil a vypusťte z nádrže všechnu vodu

Nezapomeňte zavřít kohoutek, který zásobuje nádrž. Vodu odčerpejte pomocí výkonného čerpadla. Před samotným vstupem do nádrže, odpojte čerpadlo od elektrického proudu

3. Vyčistěte všechny části nádrže

Máte doma vysokotlakový čistič? Použijte ho nebo do něj případně investujte (hodí se i pro další činnosti, jako je mytí auta, terasy i fasády domu). Spodní stranu, stěny a víko důkladně očistěte kartáčem a vodou bez dalších přípravků.  Zvláštní pozornost věnujte rohům, hranám a oblasti kolem trubek, které umožňují vstup a výstup. Zde se nečistoty hromadí nejvíce. Zbytky posbírejte lopatou a nasypte do kyblíku. Pro odstranění znečištěné vody otevřete k tomu sloužící vypouštěcí kohout (nikdy nepoužívejte rozvod vody).

4. Nezapomeňte proces pravidelně opakovat

Tip: Napište si do zápisníku, kalendáře v telefonu nebo na papír na ledničce datum posledního čištění nádrže na vodu. To vám umožní nezapomenout a určit, kdy to je třeba zopakovat. Teď už zbývá jen čekat, dokud se nádrž zase nenaplní. Čištění nádrže na dešťovou vodu provádějte alespoň dvakrát ročně.

Nádrž na vodu

Jak udržovat dešťovou vodu použitelnou?

Při čištění samotné dešťové vody vám pomůžou speciální tablety. Tyto produkty obsahují užitečné mikroorganismy a rostlinné výtažky, které zabraňují růstu řas a snižují obsah organických látek. Tím prodlužují použitelnost dešťové vody. 

Přípravky na dešťovou vodu jsou zcela bezpečné pro lidi i životní prostředí, protože neobsahují chemické látky. Stačí nalít správné množství do nádrže na dešťovou vodu podle pokynů výrobce.

Jaký filtr na dešťovou vodu zvolit?

K čištění dešťové vody lze použít dva typy filtrů. Prvním z nich jsou průtokové filtry – voda s nečistotami vtéká do filtru, kde dochází k separaci. Pak se nečistoty s malým množstvím vody vypustí do kanalizace nebo příkopu a přefiltrovaná, čistá voda odchází do nádrže. Druhým typem jsou sběrné filtry před nádrž nebo závěsné koše do nádrže. Při výběru nejste nijak omezeni, ale myslete na to, že filtry je třeba pravidelně čistit. 

Ušetřete a výhodně pořiďte nádrže se zabudovaným čerpadlem a filtrací před nádrž. NOVĚ nabízíme také pohodlnější řešení – nádrž se zabudovaným čerpadlem a filtrem uvnitř.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty: