Jak velkou nádrž na dešťovou vodu

Ať už jste nově postavili dům, nebo chcete v rámci stávajícího objektu začít se sběrem dešťovky, zaměřte se na správný výběr velikosti nádrže na dešťovou vodu. V následujícím článku vás seznámíme s propočty, které je potřeba udělat, abyste zvolili správný objem retenční nádrže. Zohledněte své potřeby, úhrnu srážek na vašem území a dalších faktorů.

Dešťová voda

Vypočítejte velikost nádrže na dešťovou vodu 

Při plánování celého projektu, se zamyslete, na co vše se chystáte využít dešťovou vodu. Existuje opravdu hodně způsobů, jak ji zužitkovat v souladu s přírodou i vaší peněženkou. Zachyťte užitkovou vodu pro většinu domácích prací od zalévání zahrady přes úklid, splachování až po mytí auta.

Ušetříte až tisíce ročně a stanete se z velké míry nezávislí na kohoutkové vodě. Nejlépe vám pro tyto účely poslouží nádrž na dešťovou vodu s filtrem. Nechte si nádrž proplatit zažádáním o dotaci na nádrže pro srážkovou vodu

Četnost a objem srážek

Dále vezměte v úvahu místní srážky, zkrátka zjistěte, kolik u vás naprší. To lze vyčíst mezi jinými z mapy srážkových úhrnů v ČR Hydrometeorologického ústavu ČR.

Sběr dešťové vody ze střechy

V poslední řadě určete připojenou plochu střechy pro sběr vody, tedy základní plochu střechy, kterou obdržíte násobkem délky, šířky včetně přesahů a koeficientu střechy. Níže v tabulce najdete příslušné koeficienty, které se odvíjí od materiálu střechy. Různý tvar a povrch způsobuje různé ztráty vody, např. odpařování apod. 

délka střechy × šířka střechy × koeficient střechy

hliněné střešní tašky, pálené (typ Tondach)

0,9

břidlice, betonové střešní tašky

0,8

ploché střechy se štěrkovou krytinou

0,6

Výpočet objemu retenční nádrže

Velikost podzemní nádrže na vodu zvládnete určit z pohodlí domova díky 3 jednoduchým krokům.  

  1. Na základě množství srážkové vody ze střechy

Předem si zjistěte, kolik litrů deštovky vám ročně doslova spadne z nebe. 

hodnota srážek

v l / m²*

×

plocha střechy

v m²*

×

koeficient střechy

=

výnos deště

v l / rok

* na základě srážkové mapy, 1 mm = 1 l / m²

  1. Na základě roční spotřeby dešťové vody

Následující tabulka slouží jako kalkulačka spotřeby vody za rok. Při výpočtu zohledněte počet osob v domácnosti a plochu zahrady v m².

splachování toalet

+

pračka

+

úklid

+

zalévání zahrady

=

roční potřeba vody l / rok

počet osob ×

12 000 l / rok

 

počet osob ×

5 500 l / rok

 

počet osob ×

2 500 l / rok

 

zahradní plocha v m² × 80 l / rok

 

l / rok

3. Výpočet retenční nádrže

Aby byl výpočet přesný, předpokládejte, že k překlenutí suchých období vám stačí bezpečnostní rezerva cca 3 týdnů. To znamená, že pokud je konečný výsledek menší než spotřeba dešťové vody, je třeba jej vynásobit konstantou 0,06, což odpovídá 22 dnům z 365 dní. To samé platí pro případ, kdy je potřeba vody menší než výnos (výpočet z kroku č. 1).

výnos dešťové vody

v l / rok*

nebo

výnos dešťové vody

v l / rok**

×

bezpečnostní

rezerva

=

skladovací objem

v l

* pokud je výnos menší než potřeba dešťové vody, počítejte s rezervou

* * pokud je potřeba vody menší než výnos, počítejte s rezervou

V rámci zalévání menší zahrady volte nádrže na dešťovou vodu 2 000 l až 3 000 l. Většina čtyřčlenných domácností s větší zahradou pořizuje nádrž na dešťovou vodu 10 000 l. Maximálně využít dešťovku v rámci větších i průmyslových objektů můžete díky nádržím ve velikostech až do 20 000 l.

Jak vybrat nádrž na dešťovou vodu

Když už budete znát optimální velikost nádrže, zaměřte se na její umístění. Do rohu zahrady umístěte hranatou nádrž, všude jinde usaďte kruhovou retenční nádrž. Tvar nádrže na dešťovku nemá žádný vliv na funkčnost.

Umístění nádrže na dešťovou vodu však závisí na typu půdy, do které chcete jímku usadit. Pokud se jedná o chatku na skalnatém podloží s vyšším statickým zatížením, vsaďte na nádrž na vodu k obetonování, do míst s výskytem spodní vody a jílu umístěte dvouplášťovou nádrž na dešťovku. Samonosnou retenční nádrž usadíte v klasické zemině.

Vyplatí se nádrž na dešťovou vodu?

Sběrem dešťové vody a jejím využíváním v domácnosti ušetříte50 % pitné vody, to znamená až polovinu na poplatcích za vodu. Kolik stojí nádrž na dešťovou vodu? Ceny se pohybují od 15 000 Kč do 40 000 Kč dle velikosti nádrže a způsobu jejího umístění. Velkou část nákladů vám pokryje dotace na dešťovku. Pokud nechcete ztrácet čas papírováním a zařizováním? Přenechte tuto záležitost našemu specialistovi, který se o vše postará a vyřídí za vás žádost o dotaci

Žádost o dotaci bez starostí 

Náš specialisty vypracuje odborný posudek, nutný k doložení žádosti o dotaci Dešťovka (50 % poplatku za posudek je proplatitelný). Ceny obou služeb vám poskytneme na vyžádání, ať už při konzultaci a výběru, nebo při objednání retenční nádrže

Jak udržet dešťovou vodu čistou?

Pokud k samotné nádrži na dešťovku přikoupíte čerpadlo a filtr, který zachytí hrubé nečistoty, takže se nemusíte obávat nepříjemného zápachu či jiných komplikací. Díky filtru voda v nádrži zůstane čistá a nebude se kazit. Přečtěte si více o tomto komplexním řešení v článku o nádržích na dešťovou vodu s filtrem a čerpadlem

TIP: Pořiďte si VÝHODNÝ set 3v1 složený z nádrže na dešťovou vodu, čerpadla včetně příslušenství a filtrace před nádrž. Stačí si napojit zahradní hadici na coulový závit a můžete vodu z nádrže začít čerpat. Čerpadlo umístěné v nádrži použijete na zálivku zahrady. 

Od dubna 2022 získáte záruční a pozáruční servis, to znamená, že nemusíte řešit poruchy a reklamace. Stačí zavolat našemu mechanikovi.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

  •  

Další články