Jak funguje retenční nádrž

Rozhodli jste se využívat dešťovku? Skvěle vám k tomu poslouží retenční nádrž, díky níž budete moci zachycenou vodu dále zužitkovat. Přiblížíme vám, jak vlastně funguje a jestli se nějak liší od akumulační nádrže na vodu.

Na dlaň dopadají kapky dešťové vody.

Co je retenční nádrž 

Retenční nádrž představuje velký zásobník na dešťovou vodu. Slouží k pravidelnému zachytávání dešťovky i k nárazovému jímání při přívalových deštích. Nasbíraná voda se pak může dále využívat k zálivce zahrady, mytí auta i k napouštění bazénu, ale také v domácnosti na úklid a všude tam, kde není nutná pitná voda. Využijte dešťovou vodu také na splachování WC.

Jaký je rozdíl mezi akumulační a retenční nádrží

Akumulační a retenční nádrž na dešťovou vodu se mezi sebou často zaměňují. Prakticky se ale jedná o totéž. Rozdíl spočívá v odvádění vody. Retence odvádí vodu neustále do kanalizace nebo vodního toku. Primárně tedy neslouží k akumulaci dešťové vody a v období sucha je prázdná. Využívá se hlavně při povodních nebo přívalových deštích. Akumulační nádrž oproti tomu skladuje dešťovou vodu.

Jak funguje retenční nádrž

Dešťová voda se do retenční nádrže svádí pomocí okapů ze střechy domu, garáže, pergoly, dřevníků či různých přístřešků. Před nátokem se filtruje a poté se čerpadlem vytáhne z nádrže.

Filtrace

První filtr se umisťuje na napojení střešního žlabu do svodu, aby zabránil proniknutí větších mechanických nečistot, jako jsou větve a listy, do vody. Druhý filtr se instaluje těsně před vstup do nádrže a zbavuje vodu drobných kamínku i písku. Poslední filtrace probíhá před nasátím do čerpadla

Pokud se rozhodnete používat dešťovou vodu v domácnosti, například na splachování WC nebo praní prádla, pořiďte si ještě jemný filtr, který se montuje před přechodem na vnitřní potrubí.

Jaké čerpadlo do retenční nádrže

Efektivně využívat vodu z nádrže vám umožní vhodná výkonná čerpací technika. Nejčastěji se vybírá ze dvou základních typů – povrchového a ponorného čerpadla. Povrchové čerpadlo se vždy umisťuje mimo nádrž tak, aby bylo chráněno před nepříznivým počasím. Je také omezené sací výškou, která nesmí přesáhnout 8 m.

Ponorné čerpadlo se instaluje přímo do retenční nádrže částečně nebo zcela pod hladinu vody. Oproti povrchovému čerpadlu vodu nenasává, ale vytlačuje do připojené hadice/trubky. Čerpá vodu i z hloubky větší než 8 m.

Plastová nádrž na zahradě.

Kam umístit nádrž na dešťovou vodu

Retenční nádrže se nejčastěji ukládají pod zem. Nezaberou tak příliš místa na pozemku a voda se v nich tak rychle nezkazí díky tmě a chladu. Z nadzemních nádrží musíte vodu vypotřebovat rychleji, aby se nezakalila a nezezelenala.

Instalace se liší podle typu nádrže.

Pokud nevíte, jaký zásobník na vodu zvolit, projděte si našeho průvodce výběrem retenční nádrže.

Proč se vyplatí pořídit retenční nádrž

Můžete ekologicky využívat dešťovku a snížíte tak své náklady za pitnou vodu. Vytvoříte si zásobu vody i pro období sucha a v případě, že instalujete nádrž do nezámrzné hloubky, můžete vodu čerpat celoročně. S retenční nádrží získáte větší objem dešťovky než při jejím skladování v běžném barelu. Navíc se vám tak rychle nezkazí.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články