Průvodce výběrem retenční nádrže

Ať už chcete žít ekologičtěji, nebo ušetřit za vodu, vsaďte na retenční nádrž na dešťovou vodu. Využijte přívalových dešťů a připravte se na období sucha, která jsou čím dál častější. Voda v retenční nádrži vydrží až 3 týdny a nemusíte s ní jen zalévat zahradu. Uplatnění najde i v běžném chodu domácnosti. Zjistěte, na co se zaměřit při výběru retenční nádrže.

Sběr vody přes řetěz do nádrže.

Jak funguje retenční nádrž?

Retenční nádrž slouží jako zásobárna vody. Dešťová voda se svádí z okolních střech a hromadí se v nádrži. Nemusí se jednat jen o střechu domu, využít se dají střešní plochy garáží, přístřešků na auta nebo kůlen. 

Před vstupem do nádrže se voda filtruje a nejprve se zbaví větších nečistot, jako jsou větve nebo listy. V další fázi se pročistí drobné kamínky a písek. Závěrečná filtrace probíhá před nasátím vody do čerpadla. Dešťová voda se hromadí v nádrži zhruba 3 týdny – díky tmě a relativnímu chladu se nezkazí. To je právě výhoda podzemních nádrží na vodu. V těch nadzemních voda rychle zezelená a znehodnotí se.

Jaký je rozdíl mezi retenční nádrží a nádrží na vodu?

Retenční nádrž zadržuje vodu po omezenou dobu a následně se vypouští do kanalizace nebo vodního toku. Primárně neslouží k uchovávání dešťové vody pro další použití. Její hlavní úkol je chránit kanalizaci před přívalovými dešti a bleskovými povodněmi. Naopak nádrž na vodu je přímo určená pro skladování dešťové vody

Retenční nádrž se často zaměňuje s nádrží na vodu. Rozdíl je nepatrný a v podstatě se jedná o totéž.

Schéma využití dešťové vody.

Jak vybrat retenční nádrž na vodu?

Při výběru retenční nádrže se zaměřte na to, kam nádrž umístíte, z jakého materiálu je nádrž vyrobena a jaký objem vody musí pojmout, aby vystačila vašim účelům.

Velikost retenční nádrže na vodu

Nevíte, jak velkou retenční nádrž vybrat? Promyslete si, na co všechno chcete dešťovou vodu používat. Zohledněte také plochu, ze které se bude voda svádět.

  • Na zalévání menší zahrádky vám bude stačit nádrž s objemem 2 000 l.
  • Pro běžnou domácnost, která chce vodu využívat na zahradě a splachování toalet, se obvykle instalují nádrže s objemem 4 000–5 000 l.
  • K domu s velkou odvodňovací plochou na zalévání rozlehlejší zahrady, splachování toalet i praní zvolte nádrž s objemem 10 000 l.

Přečtěte si více o výběru velikosti retenční nádrže. Na základě zpětné vazby od zákazníků doporučujeme zvolit nádrž o 1–2 m3 větší než je předpokládaný objem – nebudete pak litovat, že jste si nevzali větší nádrž, a nevyužitou vodu můžete vždy snadno vypustit.

Materiál retenční nádrže na vodu

  • Plast – nádrže z plastu patří mezi nejčastější volbu díky své variabilitě, přizpůsobí se rozličným podmínkám. Plastové nádrže jsou samonosné, dvouplášťové nebo k obetonování do skalnatého podloží.
  • Betonu rodinných domů se příliš nevyužívá. Betonové nádrže akumulují desítky kubíků vody a se vyznačují vysokou odolností, což se projeví i na jejich ceně. 
  • Sklolaminátpodobně jako beton se používá pro velký objem vody a u rodinných domů je moc často nevidíte. 

Podzemní vs. nadzemní nádrž na vodu

Nadzemní nádrž je levnější a snadno se instaluje. Na druhou stranu je vystavena slunečním paprskům a vyšším teplotám, což vodu znehodnotí. Navíc ji na zimu musíte vypouštět. Podzemní nádrž na vodu se hodí pro skladování většího množství vody, tma a chlad chrání vodu před zkažením, a pokud nádrž umístíte do nezámrzné hloubky, můžete ji využívat celoročně.

S podzemní nádrží navíc nezkazíte vzhled zahrady a ušetříte trochu místa. A čím zasypat retenční nádrž? Jednoduše přesátou zeminou z výkopu.

Nádrž na dešťovou vodu.

TIP: Pořiďte si výhodný set nádrže s čerpadlem a filtrem, nic víc už potřebovat nebudete. 

Proč si pořídit retenční nádrž?

Zachycená a uskladněná dešťová voda pomáhá ušetřit za účty za vodu. Proč používat pitnou vodu tam, kde to není třeba? Dešťovou vodu využijete při zalévání zahrady i pokojových rostlin, při splachování toalet, praní prádla, mytí nádobí nebo úklidu a ušetříte až 50 % pitné vody. Přečtěte si více o tom, jak šetřit vodou v rodinném domě.

Jak zažádat o dotace na retenční nádrž na dešťovou vodu

Dotace Dešťovka je součást programu Nová zelená úsporám. Program podporuje akumulaci dešťové vody na zálivku, na splachování WC nebo využití přečištěné odpadní vody. Zažádat o dotaci můžete před, během i po provedení instalace retenční nádrže. Žádost se podává online přes systém AIS SFŽP ČR.

Chcete si ušetřit čas a starosti? Kontaktujte nás a my Vám dotaci kompletně vyřídíme! A to včetně odborného posudku.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články