Dotace na dešťovku - ani kapka na zmar

Kdo může dotaci z Dešťovky dostat?

Dešťovka je dotace pro vlastníky či stavebníky rodinných a bytových domů na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Nově mohou o dotaci žádat i majitelé rekreačních objektů, které jsou denně využívány. Program byl původně omezen pouze na takzvané suché obce, ale od podzimu 2018 mohou o dotaci žádat všichni obyvatelé České republiky. Podmínkou pro udělení dotace je tedy pouze sběr srážkové vody z povrchu střechy nemovitosti do akumulační nádrže a její následné využití.

                                                                           

                                       

Jak Dešťovka funguje?

Vzhledem k tomu, že srážky v posledních letech nepřicházejí v roce rovnoměrně, ale zažíváme období sucha a poté přívalových dešťů, kdy se velké procento vody nestihne vpít do půdy a je proto kanalizací odvedeno do řek a dále z našeho území, musíme využívat nádrže, které tuto vodu zachytí a umožní využít v sušších měsících. Proto ministerstvo zavedlo dotaci na instalaci těchto nádrží a filtračních systémů, které srážkovou a popřípadě i šedou vodu dovolí využívat jak na zahradě, tak v domácnosti. Dotaci tak můžete dostat na nádrže na dešťovou vodu, ale i nádrže samonosné, k obetonování či dvouplášťové.

 

Aktuálně jsou dotace rozděleny do třech kategorií:

1. Akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady

2. Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady

3. Využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody

                         

Pro každou kategorii platí různá výše dotace, která se odvíjí od mnoha faktorů jako je například velikost nádrže. Nejvýše můžete dostat až 105 000 Kč. K tomu, aby vaše žádost byla schválena, musíte předložit projekt s odborným posudkem a vyplnit elektronickou žádost. Schválení trvá zhruba tři týdny. Projekt musíte realizovat do dvou let od získání dotace a poté doložit dokončení realizace a závěrečné vyhodnocení žádosti. Je-li vše v pořádku, do pár týdnů vám na účet dorazí peníze.

Je to řešení pro mě?

Systémy k využití a filtrování dešťové a šedé vody jsou poměrně nákladná záležitost, ale jejich návratnost s dotací je zhruba 10 let, proto se jedná o poměrně bezpečnou investici. Bez dotace je tato návratnost zhruba dvojnásobná. Vyplatí se ji proto využít v plné výši. Jak jsme již uvedli dříve, výše dotace se odvíjí od mnoha faktorů. K výpočtu můžete použít několik online kalkulaček, a nebo se obraťte na nás a my vám s výpočtem i projektem rádi pomůžeme.