Jak probíhá biologické čištění vody

Jedním ze způsobů, jak zbavit odpadní a splaškové vody nečistot, je biologické čištění. Je ekologické a přečistí vodu až na 97 %. Spolu s mechanickým čištěním se využívá nejen u velkých obecních čističek odpadních vod, ale i domácích ČOV a septiků. Zjistěte více o tom, jak probíhá biologické čištění vody a jaké jsou jeho výhody.

Schéma, jak napojit ČOV.

Co je biologické čištění odpadních vod?

Jedná se o proces zlepšování kvality odpadní vody, který využívá principů samočištění známých z přírody. Vše probíhá za pomoci mikroorganismů, jako jsou bakterie, houby, kvasinky nebo prvoci. Ty se mísí s přitékající vodou a odstraňují z ní organické nečistoty. Díky tomu se odpadní a splaškové vody zbaví až 97 % nečistot.

Alternativy biologického čištění

Při čištění odpadních vod se využívá také chemie nebo fyzikálních a mechanických procesů, jako je sedimentace, flotace nebo filtrace. Každý typ čištění má svá pro a proti.

  • Biologické čištění – je ekologické a efektivně odstraňuje organické složky, ale trvá déle a zařízení vyžaduje větší údržbu.
  • Chemické čištění – rychleji a účinněji odstraňuje některé typy látek (například těžké kovy), pracuje ale s potenciálně nebezpečnými chemikáliemi.
  • Mechanické čištění – zbaví odpadní vody rychle a účinně pevným částic, neodstraní ale rozpuštěné látky.

Tříkomorové septiky a domácí čističky odpadních vod pracují na principu mechanicko-biologického čištění. Zjistěte více o tom, jak funguje tříkomorový septik.

Jak probíhá čištění odpadních vod

V první fázi dochází k odstranění pevných částic, tuků a dalších nečistot, které zachytí mechanické filtry. Poté následuje biologické čištění odpadních vod, během kterého probíhají aerobní a anaerobní procesy.

  • Aerobní proces čištění – jedná se o čištění za přítomnosti kyslíku ve vodě, který umožňuje mikroorganismům rozkládat organické látky.
  • Anaerobní proces čištění – využívá mikroorganismy, které pracují bez přítomnosti vzduchu.

Často platí, že aerobní procesy probíhají hlavně v ČOV a anaerobní v septicích. Vše, co byste měli vědět o bakteriích do septiku a ČOV, zjistíte v následujícím článku.

Čištění odpadních vod v ČOV

V domácích čistírnách odpadních vod dochází k postupnému přečišťování v oddělených komorách. V první komoře probíhá filtrace, kdy se zachytí pevné částice. Následují aerobní procesy, které vodu zbaví organických látek. V poslední fází dochází k sedimentaci – kal klesne na dno a odčerpává se přečištěná voda z hladiny.

Setkáte se i s ČOV s moderní technologií SBR, jejíž výhodou je, že se všechny procesy střídají v prostoru jedné komory. 

Infografika, na jakém principu funguje tříkomorový septik.

Čištění odpadních vod v septiku

V případě tříkomorového septiku proces čištění odpadních vod probíhá podobně. V první komoře se odstraní velké nečistoty, které se usadí na dně, kde se za přítomnosti bakterií rozkládají. Dále dochází k oddělení většiny kalu a do třetí komory přitéká voda takřka kompletně zbavená pevných částic.

Co se děje s přečištěnou vodou

Likvidace odpadních vod ze septiku a ČOV se odvíjí od hydrogeologického posudku. Je-li to možné úřady preferují vypouštění do povrchových vod (potok, řeka, rybník). Dále se nabízí vsakování do podzemních vod, případně kombinace vsaku a akumulace přečištěné vody v nádrži na vodu s následným využitím na zalévání okrasné zahrady. Vodu můžete vypouštět také do obecní kanalizace

Potřebujete poradit s výběrem septiku nebo ČOV? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články