Co byste měli vědět o bakteriích do septiku

Septik vyžaduje pravidelnou péči a údržbu. Vyhněte se nepříjemnému zápachu díky bakteriím do žumpy a septiku, které pomáhají s rozkladem nečistot. Zjistěte, jak fungují a jak vybrat ty správné.

Muž otevírá septik.

Jak fungují bakterie do septiku

Speciálně vyšlechtěné kmeny bakterií pomáhají s aktivací přirozeného procesu vyhnívání. Bakterie začnou po umístění do septiku produkovat látky (enzymy), které se podílejí na rozkladu nečistot. Jakmile svůj úkol dokončí, uhynou, je tedy nutné je do septiku přidávat pravidelně.

Jaké bakterie do septiku vybrat?

  • Aerobní bakterie – potřebují přísun vzduchu, proto si pohlídejte, aby se koncentrace kyslíku v septiku pohybovala kolem 2 mg/l.
  • Anaerobní bakterie – hodí se do nádrží bez přísunu vzduchu (s nepravidelným přísunem odpadní vody, např. na chatě nebo chalupě).
  • Fakultativní bakterie – fungují jak v septiku s přísunem vzduchu, tak i bez něj. Mají univerzálnější využití.

Enzymatické bakterie skvěle rozkládají tuky, bílkoviny a další organický odpad, ale i škroby a papír.

V tabletách, v prášku, nebo tekuté: které zvolit?

Bakterie v tabletách se velmi snadno používají. Jednoduše je vhodíte do toalety a spláchnete nebo umístíte přímo do septiku, kde se rozpouštějí cca měsíc. Bakterie v prášku musíte nejdříve aktivovat = rozmíchat ve vlažné vodě, než je nalijete do odpadu nebo přímo do septiku. Nikdy nevsypávejte suchou směs do nádrže. Tekuté bakterie je ideální aplikovat přímo do vpusti (WC, dřez, vana, sprchový kout), protože pomáhají také k vyčištění zaneseného potrubí.

Žena nahlíží do septiku.

Používat živé bakterie se vyplatí

Aplikace živých bakterií do septiku zmírňuje zápach, který může z nádrže vycházet. Zjistěte, jak se zbavit zápachu ze septiku jednou provždy. Rozklad nečistot pak také snižuje četnost vyvážení septiku a zabraňuje vzniku zaschlé vrstvy kalu, která se obtížně odstraňuje. Bakterie navíc vodu pročistí, takže ji můžete využívat třeba na zalévání zahrady.

Co ničí bakterie v septiku

Pokud používáte živé bakterie, měli byste si vybrat i vhodné čisticí prostředky, které neobsahují chlór, louh (hydroxid sodný), kyselinu chlorovodíkovou a sírovou či bělicí látky. Pohlídejte si i tablety, které používáte do myčky, prací prostředky, mýdla a šampony či prostředky na nádobí. Ideální jsou šetrné varianty na bázi přírodních olejů s neutrálním pH.

Co s kalem ze septiku

Usazeniny se musí z nádrže pravidelně odčerpávat. Přečtěte si, jak často septik vyvážet, aby fungoval správně. Pokud se rozhodnete septik vyčistit sami, pohlídejte si platnou legislativu o nakládání s odpadními vodami. Nebo vývoz septiku svěřte raději do rukou odborníků. Vždy ale na dně nádrže nechte asi 15cm vrstvu kalu, která pomůže znovu nastartovat proces rozkladu.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články