Jak izolovat septik, aby neprosakoval

Pokud máte podezření na prosakující septik, na nic nečekejte a situaci řešte, jinak se dopustíte přestupku, který vás může vyjít draho. Na únik odpadních vod vás upozorní nepříjemný zápach i podmáčené okolí nádrže. Pokud máte na prosakování pouze podezření, pro jistotu proveďte zkoušku nepropustnosti. Zjistěte, jaké jsou možnosti izolace septiku.

Septik prosakuje a vytéká na zahradu.

Prosakování septiku s sebou nese rizika

Máte podezření, že vám prosakuje septik nebo jímka? Řešení neodkládejte. Odpadní vody kontaminují podzemní vody a znečistí půdu. Ohrozíte tak nejen životní prostředí, ale i zdraví svého okolí. Navíc únik ze septiku doprovází také nepříjemný zápach. Může se stát, že septik prosákne až na sousedovu zahradu. Pokud problém nevyřešíte rychle, častokrát se pak nevyhnete udání a tučné pokutě.

Nádrž často prosakuje, když je přeplněná. Zjistěte, jak často by se měl septik vyvážet.

Zkouška nepropustnosti vše ujasní

Zkoušky těsnosti se v drtivé většině provádí pro účely kolaudace, ale mohou proběhnout také na žádost úřadů. Test nepropustnosti se provádí tzv. záplavovou zkouškou, která spočívá ve sledování poklesu hladiny. Vyčištěná nádrž se napustí vodou a u hladiny se označí ryska. Po 24 či 48 hodinách se zaznamená pokles hladiny. Po zahrnutí odparu by měl výsledek činit 0. Otestovat můžete také kanalizační šachtu, zde probíhá zkouška prostřednictvím stlačeného vzduchu.

Aby byly výsledky prokazatelné, musí je provést odborná firma. Jde o jediný legální postup. Odborníci navíc používají techniku, která zaručí přesnější výsledky.

Tipy, jak izolovat septik

Izolace septiku se týká především starých betonových nádrží, které jsou méně odolné vůči chemickým látkám a agresivním splaškovým vodám než plastové septiky – ty jsou 100% nepropustné. Beton se časem poškodí a začne propouštět, proto je potřeba ho pečlivě zaizolovat.

Muž izoluje betonový septik.

Možnosti izolace septiku

  • K izolaci septiku se nejčastěji používá PVC fólie, která je velmi pevná a odolná. Funguje oboustranně – nepropustí splašky z nádrže ani okolní vody do nádrže. Navíc zabraňuje prorůstání kořínků. Zaizoluje jakýkoliv tvar i velikost jímky či septiku. Zvažujete, že se do izolace septiku pustíte svépomocí? Raději vsaďte na odborníky, ví, jakou hydroizolaci zvolit, a umí s ní pracovat. Navíc dostanete záruku a ušetříte si práci. 
  • Kromě toho na trhu seženete také tekuté hydroizolace, které se v nádrži nanáší jako nátěr. 

Betonovým nádržím odzvonilo

Nahraďte betonovou nádrž plastovou jímkou nebo tříkomorovým septikem. Moderní materiál zaručuje dlouhou životnost a bezproblémové fungování. S plastovými nádržemi se také lépe manipuluje i bez přítomnosti těžké manipulační techniky. Přečtěte si více o tom, proč je plastová jímka lepší

Potřebujete poradit? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

Co se starou betonovou nádrží

Pokud se rozhodnete pro efektivnější řešení likvidace odpadních vod pomocí tříkomorového septiku nebo domácí ČOV, využijte starou betonovou jímku jako nádrž k akumulaci dešťové vody. Nádobu stačí pořádně vyčistit a vydezinfikovat. Poté na stěny a dno nádrže aplikujte hydroizolační nátěr, který nechte den vyschnout. Stejným způsobem přidejte další dvě vrstvy. Hydroizolace zraje zhruba týden, poté je nádrž připravená na jímání vody.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

FAQ

Betonové septiky se nejčastěji izolují pomocí odolné PVC fólie nebo se povrch nádrže ošetří speciální tekutou hydroizolací.

Dá, ale doporučujeme ji svěřit odborné firmě, která má zkušenosti i potřebné vybavení a techniku. V ideálním případě vyměňte starou betonovou jímku za tříkomorový septik.

Ano. Jímky musí být vodotěsné. V případě podezření na prosakování splašků se provádí zkouška nepropustnosti, jinak by se jednalo o přestupek a hrozila by vám vysoká pokuta.

Další články