Je plastová jímka lepší?

Mnohdy řešíme otázku, jak zajistit odvod odpadních vod a splašků z chat, chalup a domů v místech, kam není zavedená kanalizace. Jedním z řešení jsou jímky (žumpy). Výběr takové jímky záleží na mnoha faktorech. Podloží, počet žijících osob v objektu, počet zařizovacích předmětů a hlavně materiál.

Plastové jímky

Plastové jímky odbourávají nežádoucí vlastnosti jímek betonových. Jsou lehké a manipulace je o poznání snazší. Lehce je tak umístíte i v těžko přístupných místech. Jímky jsou vyráběny z odolného plastu, polypropylenu. Na trhu a také u nás jsou k dostání jímky samonosné, k obetonování a dvouplášťové. Jímky k obetonování umístíte i do staticky velmi náročných terénů, jakými jsou svahy, skalní podložní atp. Dvouplášťové jímky, jsou výborným řešením, pokud plánujete realizaci na pozemku s výskytem podzemní vody nebo jílovitých půd.

Plast je sám o sobě chemicky odolnější a stálejší. Lépe odolává působení vody a nekoroduje, což je zárukou dlouhé životnosti. Při propojení více nádrží a technických úpravách je plast poddajnějším materiálem.

Jak jste se mohli dočíst, plastové jímky prakticky nedisponují negativnímu vlastnostmi. Jsou vyrobeny z moderního materiálu, který zaručuje dlouhodobé a hlavně bez problémové fungování systému.

 

Betonové jímky

Pojďme se zaměřit právě na materiál. V současné době jsou k dostání jímky v betonovém a plastovém provedení. Vítanou vlastností je vysoká pevnost betonu, která zaručuje dlouhou životnost a vysokou odolnost od tlaku zemin a zásypů, spodní vodě či přejezdu vozidel.  V současné době však existují i plastové jímky, které disponují stejnou, ne-li vyšší odolností. Beton je mezi lidmi velmi oblíbený i z historického hlediska. Zde však výhody končí. Bohužel jsou betonové velmi těžké a manipulace je možná pouze za pomoci těžké mechanizace, kterou nelze použít na všech místech. Samotný beton velmi špatně reaguje s agresivními půdami a vysokou hladinou podzemní vody.

 

 

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články