Jak aktivovat septik, aby správně fungoval

Pravidelné čištění a vyvážení patří mezi základní údržbu septiku. Pro jeho správné fungování ale můžete udělat i víc. Prodlužte dobu mezi vývozy a sáhněte po aktivátoru septiku, který pomáhá s rozkladem odpadu. Zjistěte, jak funguje a jaký druh vybrat.

Muž v rukavicích drží víko septiku.

Co je aktivátor septiku?

Jedná se o biologicky aktivní přípravek, který slouží k rozkladu organických látek v septicích, jímkách, domácích čističkách vod nebo suchých záchodech. Obsahuje bakterie zvyšující účinnost enzymů. Zjistěte více o tom, jak bakterie do septiku fungují

Pravidelné používání aktivátoru septiku zabraňuje tvorbě usazenin, udržuje přirozenou biologickou rovnováhu v nádrži a snižuje četnost vyvážení, čímž šetří vaše finance i starosti se zařizováním vývozu. Omezí se také nepříjemný zápach ze septiku. Naučte se, jak se ho zbavit jednou provždy

Seznamte se s jednotlivými druhy

Setkáte se se suchými i tekutými aktivátory septiku. I když jsou si svými účinky velmi podobné, každý typ má svá specifika. S řadou produktů pak můžete vodu ze septiku používat na zalévání zahrady, vždy se ale řiďte doporučením výrobce daného přípravku.

Aktivátor septiku v kapslích

Aktivátor v podobě sáčku nebo tablet do septiku je nejuniverzálnější a nejjednodušeji se používá. Nemusíte odměřovat správné poměry ani nic míchat. Kapsli aplikujte ideálně alespoň 2× měsíčně (jedna tableta vydrží asi na týden). Jednoduše ji vhoďte přímo do septiku nebo WC.

Tekutý aktivátor septiku

Pohlídejte si dávkování, které je uvedeno u každého tekutého aktivátoru. Pokud jste předtím žádný aktivátor nepoužívali, musíte aplikovat tzv. zaváděcí dávku (také bývá na obalu přípravku uvedena). Potom se řiďte udržovacím dávkováním. Potřebné množství závisí na objemu septiku. Často musíte přípravek nejprve aktivovat tak, že ho rozmícháte ve vodě a necháte chvilku odležet (aby se bakterie „probudily“), než ho nalijete do nádrže nebo toalety.

Suchý aktivátor septiku

Aktivátor septiku ve formě prášku se používá podobně jako ten tekutý – nejprve se aplikuje zaváděcí dávka, poté jen udržovací (poměr je různý podle konkrétního přípravku). Prášek nikdy nesypte do odpadu nebo septiku bez aktivace, ztrácí účinnost. Nejdříve ho dobře rozmíchejte ve vodě a počkejte 30–45 minut, než se bakterie aktivují. Potom směs vylijte do odpadu, ideálně na noc, kdy do septiku nebude přibývat takové množství odpadních vod jako přes den.

Muž v rukavicích zvedá víko septiku.

TIP: Při práci s prostředky do septiku si nezapomeňte nasadit ochranné rukavice. Po aplikaci ale nečekejte okamžitý účinek, nějakou dobu trvá, než bakterie odvedou svou práci.

Zkontrolujte stav septiku

Ideální čas na kontrolu stavu septiku je jaro, bakteriím v septiku totiž kromě jiného nesvědčí nízké teploty. Jejich nedostatek poznáte tak, že se odpad nerozkládá a na povrchu se tvoří krusty. Často se objevuje také nepříjemný zápach, který s teplejším počasím zesílí. Co dalšího stojí za ztrátou bakterií?

  • Nevhodné čisticí prostředky.
  • Nárazové používání nádrže, např. sezónně na chatě (pokud v septiku není dostatek biologického odpadu, bakterie uhynou).
  • Odplavení přílivovými vodami (pokud je do septiku svedena odpadní i dešťová voda, to je častý problém u starých nemovitostí).

Co nepatří do septiku?

  • Zbytky jídla.
  • Hygienické potřeby kromě toaletního papíru – platí to pro dámské hygienické vložky a tampony, prezervativy, vatové tampony a tyčinky, dentální nitě, vlhčené ubrousky i pleny.
  • Toxické a chemické látky, jako jsou například různá lepidla nebo zahradnické přípravky. 

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články