Jak se zbavit zápachu ze septiku jednou provždy

Stává se vám, že v okolí domu, a dokonce i uvnitř cítíte nepříjemný zápach ze septiku? Když víte, jak na něj, není zas tak těžké proti němu bojovat. Vždy je však lepší pokusit se mu předejít.

Zvolte vhodný septik

Nezvyšujte riziko budoucího zapáchání septiku. Při jeho výběru myslete na to, kolik lidí bude septik užívat. Vhodný objem septiku určíte také podle frekvence užívání objektu, pro který jej pořizujete. Vybrat septik na chatku, kam jezdíte dvakrát do roka, je jiné, než pořídit septik do trvale obývaného rodinného domu

Důkladného přečištění odpadní vody dosáhnete ve tříkomorovém septiku, ve kterém dojde k oddělení kalu hned v první komoře, v níž se postupně rozloží.

Na co dalšího se při pořizování septiku zaměřit? Přečtěte si rady, jak vybrat septik.

O septik se správně starejte

Pokud se o septik staráte, a přesto se někdy objeví nepříjemný zápach, může být na vině počasí – jeho prudké změny nebo přílišná vedra. 

Častější příčinou zápachu však bývá nesprávná péče a provoz septiku. Jak tedy zápachu předcházet?

  • Septik pravidelně vyvážejte – nečekejte na to, až se v přeplněném septiku začne tvořit vrstva kalu, která o sobě dá vědět silným zápachem. 1 nebo 2krát ročně septik nechte vyvézt (záleží na počtu jeho uživatelů).
  • Nevhazujte do odpadu potraviny a hygienické potřeby – septik není odpadkový koš a dost možná právě nerozložitelné hygienické potřeby a zbytky jídla vytváří ten největší zápach. Mastnota z jídel navíc doslova obalí vnitřní stěny trubek a zabrání snadnému průtoku.
  • Nepoužívejte čistidla na bázi chlóru – uvnitř septiku dochází k biologickému rozkladu. Aby tento proces správně fungoval, potřebuje se sytit živými bakteriemi, které rozklad urychlují. Chlór tyto bakterie vyhubí a zapříčiní tak hromadění usazenin.

Čím fungování septiku podpořit

Pokud chcete výkonnost tříkomorového septiku ještě navýšit, pořiďte si k němu pískový filtr. Voda, která jím projde, dosáhne až 97% přečištění.

Správné fungování septiku podpoříte tím, že rozklad kalu ještě více urychlíte. Septik pravidelně „krmte“ speciálními bakteriemi do septiku. Jako prášek či v tekuté formě je seženete v hobby marketu nebo drogerii. 

Pokud už je na prevenci pozdě a septik silně páchne, nasaďte tyto bakterie jako rychlou léčbu, dávkujte je do septiku pravidelně alespoň 1× za 14 dní.

Zapáchající septik obtěžuje vás i vaše okolí. Ušetřete sebe i své sousedy a zbavte se nepříjemného zápachu jednou provždy a předcházejte jeho návratu. Bude se vám dýchat lépe.

A co dál?

Přečtěte si další z našich článků: 

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články