Nádrž na dešťovou vodu 10000 l

Nádrž na dešťovou vodu 10000 l

Hledáte ekonomické řešení pro sběr a následné využití dešťové vody pro svůj rodinný dům s vlastní zahradou nebo skleníkem? Vsaďte na podzemní nádrže na dešťovou vodu. Nádrže s objemem 10 000 l si své místo si najdou pod okapem rodinného domku se zahrádkou, kde bude sbírat kapku po kapce a uchová je až do doby, než je budete potřebovat.

Voda, kterou v deštivých obdobích nádrž poctivě nastřádá, se vám pak bude hodit nejen na osvěžení v horkých měsících, ale můžete ji využít i na zalévání, mytí nádobí, sprchování nebo splachování toalety. A jak nádrž na dešťovou vodu vybrat? Pojďme se na to spolu podívat.

Jak vybrat nádrž na dešťovou vodu

Při výběru nádrže na dešťovou vodu jde hlavně o 2 důležité parametry – velikost a typ.

Jak vybrat velikost nádrže na dešťovou vodu

Velikost nádrže vybírejte podle 3 důležitých kritérií:

  1. Velikost odvodňované plochy (střechy domu)
  2. Množství srážek ve vaší lokalitě
  3. Jak plánujete dešťovou vodu využívat

Jednoduše řečeno – pokud máte malou chatku u lesa na jižní Moravě, nesáhnete po nádrži o objemu 10 000 l, ale vyberete si menší. Nádrž na dešťovou vodu 10 000 l nejlépe sedne pod okap velkého rodinného domu s vlastní zahrádkou a skleníkem.

Jak vybrat nádrž na dešťovou vodu podle usazení

U nádrží na dešťovou vodu 10 000 l můžete narazit na 3 různé typy:

Liší se hlavně ve způsobu usazení do země a především tím, pro jaký typ půdy je ideální.

Samonosné nádrže na dešťovou vodu usazujte do země, kde nenajdete spodní vodu ani jílovitou nebo písčitou půdu.

Dvouplášťovým nádržím na dešťovou vodu spodní voda a jílovitá nebo písčitá půda nevadí, takže pokud se u vás nachází, není problém tam nádrž usadit.

Nádrže na dešťovou vodu k obetonování zvládnou i místa s velkým statickým zatížením. Usadit je můžete i na skalnatá podlaží a svahy.

Usazování nádrže na dešťovou vodu

Před tím, než se do usazování pustíte, nezapomeňte si pořádně přečíst a prostudovat montážní návod. I malá chyba by vás mohla stát spoustu dalších sil a hlavně času.

Na betonování vždy používejte beton třídy C 16/20. A protože jsou nádrže z polypropylenu, který s klesající teplotou křehne, nikdy s nimi nemanipulujte při teplotě nižší než 5 °C.

Nejprve si pod okapem připravte jámu o rozměrech nádrže plus z každé strany 20 cm navíc pro manipulaci. Rozměry nádrží na dešťovou vodu 10 000 l jsou rozdílné jen pro jejich tvary, ne typ:

Nezapomínejte, že nádrže se budou usazovat buď na ztvrdlou základovou betonovou desku nebo do betonové vrstvy o tloušťce 15 cm.

Usazení samonosné nádrže

Samonosnou nádrž usazujte do ztvrdlé základové betonové desky. Po usazení začněte plnit nádrž vodou a obsypávat zeminou bez ostrých předmětů a kamenů. Nakonec zasypte strop zeminou o výšce maximálně 30 cm. Pokud bude zásyp vyšší, podepřete strop zevnitř dřevěnými trámky.

Celý postup najdete v montážním návodu.

Usazení dvouplášťové nádrže

Samonosnou nádrž usazujte do betonové vrstvy. Důležité je, aby dno jámy a vrstva betonu byla v rovině. Než začnete napouštět vodu, podepřete zevnitř strop dřevěnými trámky. Poté můžete začít pouštět vodu a zároveň začněte plnit meziplášť betonem. Nádrž pak zvenku obsypte zeminou.

Jak postupovat si přečtěte v montážním návodu.

Usazení nádrže k obetonování

Nádrž usazujte stejně jako samonosnou nádrž na ztvrdlou základovou betonovou desku. Po obvodu vnější strany najdete žebra, kterými protáhnete železné tyče (roxory) a obetonujete po obvodu pláště i víka. Předtím však nezapomeňte zevnitř podepřít strop trámky a zároveň s betonováním napouštět vodu.

Podrobnější postup najdete v montážním návodu.

Závěrem

Pokud máte rodinný dům se zahradou, je nádrž na dešťovou vodu 10 000 l ideální řešení pro vás i životní prostředí. Vám zajistí přísun užitkové vody a zároveň bude šetřit pitnou, kterou raději využijeme na hašení žízně.