Co je to šedá voda: vyplatí se využít v rodinném domě?

Co si představit pod pojmem šedá voda? Zjednodušeně řečeno jde o odpadních vody vyjma těch z toalet a kuchyně. V současnosti patří využití šedé vody mezi populární ekonomická a ekologická řešení, jak hospodařit s pitnou vodou. Vyplatí se ale recyklace šedé vody i v běžném rodinném domě? Zjistěte, o co jde a jestli neexistuje lepší řešení.

Co je šedá voda

Šedou vodou se označuje odpadní voda z domácností i komerčních prostor, která neobsahuje odpad z toalet, tedy fekálie a moč. Jedná se o vodu ze sprch, umyvadel nebo van – tak ji definuje zákon č. 258/ 2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Dále problematiku šedé vody upravuje norma ČSN 75 6780.

Nejvíce šedé vody vzniká v koupelně, menší část pak při praní prádla. Odpadní voda z kuchyně se v současnosti do šedé vody spíše nezařazuje, protože obsahuje větší množství hůř odstranitelných látek, jako jsou tuky a oleje.

Rozdělení šedých vod

Šedé vody se dají rozdělit do několika hlavních kategorií:

  • neseparované,
  • z kuchyní a myček nádobí,
  • z praček,
  • z umyvadel, van a sprch,
  • ostatní šedé vody.

Je nutné počítat s kolísáním hodnot znečištění, které mimo jiné vyplývá i z životního stylu. Obecně platí, že nejméně je zatížená odpadní voda z osobní hygieny.

Druhy vod v domácnosti

Kromě šedé vody se v objektech setkáte také s tzv. bílou vodou, která vzniká přečištěním v čistírně šedých vod, a černou vodou z toalet, jejíž čištění probíhá v čističce odpadních vod. Ta se pak dá dále rozdělit na vodu hnědou (fekálie) a žlutou (bez obsahu fekálií).

Využití šedé vody v domácnosti: jde to vůbec?

Čistírny šedých vod využijete u bytových i rodinných domů. Je třeba mít na mysli, že ani přečištěná šedá voda se nedá využívat jako pitná. Využití šedé vody se tak nabízí na zalévání okrasné zahrady – je ji možné využít samostatně i v kombinaci s dešťovou vodou zachytávanou do retenční nádrže. Největší pomoc ale nabízí při splachování toalet.

Velkou výhodou je, že můžete zrecyklovat i tepelnou energii šedé vody a využít ji jako zdroj tepla. 

                               


Bytový vs. rodinný dům

Největší smysl dává využívat šedou vodu právě v bytových domech, kde je spotřeba šedé vody i její využití největší. Nevyskytnou se ani problémy s umístěním čistírny šedých vod v technické místnosti budovy a navíc se snadněji získá financování na realizaci.

Návratnost při využití šedé vody v rodinném domě je spíše dlouhodobá záležitost (počítá se, že se vám investice vrátí přibližně za 10 a více let) a v současnosti se hodí více pro panelové domy. Naopak větší návratnost v rodinném domě získáte, když budete vhodně hospodařit s dešťovou vodou. Využijete ji nejen na splachování WC. Zjistěte, kde všude se dá dešťovka používat

Nevyhnete se administrativě

Pokud se rozhodnete pracovat s šedou vodou, potřebujete získat souhlas místní vodárny. Je nezbytné připravit projektovou dokumentaci, kterou předložíte příslušnému orgánu. Zajímat ho budou hlavně oddělené rozvody pitné a užitkové vody.

Potřebujete zjistit, jak lépe hospodařit s vodou a ušetřit na stočném? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články