Jak vybrat vodoměrnou šachtu

Pokud nemůžete umístit vodoměr spolu s přípojkami přímo v nemovitosti, vyřešte to jednoduše pomocí vodoměrné šachty, kterou umístíte mimo objekt spolu s vodoměrem. Plastová šachta se vyrábí z kvalitního polypropylenu, který je vysoce odolný a vodotěsný. Nevíte, co si při výběru šachty na vodoměr pohlídat? Poradíme vám.

Detail vodoměru umístěného v šachtě.

Na co je vodoměrná šachta

Vodoměrná šachta slouží k osazení vodoměru a příslušných armatur tak, aby k nim byl zajištěn snadný přístup. Nejčastěji se jí využívá v případě, že je vodovod příliš vzdálený. Vodoměrná šachta se umisťuje pod zem, aby vodoměr zůstal v nezámrzné hloubce.

Výhody vodoměrných šachet

  • Vyloučení možnosti zamrznutí vodoměru.
  • Zvýšená odolnost vůči mechanickému poškození.
  • Rychlá a snadná montáž.
  • Zaručená statická únosnost, provedení a vodotěsnost.

Oproti umístění vodoměru uvnitř domu nabízí vodoměrná šachta také tu výhodu, že v případě odečtu či výměny vodoměru nevstupuje pověřená osoba do domácnosti. Pokud dojde v objektu k úniku vody, uzavřete uzávěr v šachtě na vodoměr, aniž byste museli vstoupit do zatopené místnosti – navíc to zvládne i člověk, který neví, kde je uzávěr v nemovitosti umístěný. 

Jak by měla vypadat ideální šachta na vodoměr

Vodoměrná šachta by na pozemku měla zabírat minimum místa. Měla by zajistit dostatečnou tepelnou izolaci, aby ochránila vodoměr před výkyvy teplot. Je vhodné, aby se šachta na vodoměr skládala z co nejméně dílů a byla navržena na dlouhodobé používání.

Na co se při výběru zaměřit

Vybíráte vodoměrnou šachtu, ale nevíte, co si pohlídat? Seznámíme vás s parametry, které při výběru hrají nejdůležitější roli.

Otevřená vodoměrná šachta.


Typ vodoměrné šachty

Důležité je vědět, do jaké půdy budete šachtu na vodoměr umisťovat.

Tvar šachty

Naplánujte si, kam vodoměrnou šachtu umístíte. Na výběr máte kruhovou nebo hranatou variantu, která se hodí zejména do rohu pozemku. Jestli nejste limitování prostorem, zvolte kulatou.

Rozměry

Pečlivě přeměřte vodoměr i příslušenství, aby šachta pasovala tak, jak má. V nabídce najdete několik různých velikostí. Obecně platí, že k rodinnému domu stačí vodoměrná šachta s šířkou a výškou lehce přes 1 metr. Velké šachty na vodoměr jsou vhodné spíše pro komerční a průmyslové objekty. Pokud potřebujete atypický rozměr, vyrobíme vám šachtu přímo na míru.

Pokud si nevíte rady, kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

A co dál?

Nebo si prohlédněte naše produkty:

FAQ

O typu vodoměrné šachty rozhoduje vlastník nemovitosti. Šachta ale musí být kompatibilní s požadovaným typem vodoměru. 

Vodoměr můžete mít ve sklepě nebo v technické místnosti v případě, že nemovitost není podsklepená. Pokud je vodoměr ve sklepě, ujistěte se, že v zimě nedojde k zamrznutí. Dojde-li k poškození vodoměru a úniku vody do nemovitosti, musíte počítat s většími škodami. Umístění vodoměru do šachty přináší řadu výhod.

Další články