Vyvarujte se chyb při výběru a instalaci nádrže

Správně zvolená nádrž vám ušetří čas, starosti i finance. Vyhnete se tak opravám nebo dokonce nákladné výměně celé nádrže. Nejprve prozkoumejte podloží, do kterého nádrž umístíte, a poté zvolte vhodný druh nádrže. Přečtěte si, co dalšího si musíte pohlídat, aby vám nádrž dobře sloužila řadu let a abyste zbytečně poškozenou nádrž nevytahovali už za pár měsíců.

Nádrž na zahradě.

Špatně zvolená nádrž s sebou nese značná rizika

Rozhodli jste se využívat dešťovku? Při výběru nádrže na vodu zohledněte materiál, podloží i obsyp. Nevhodná volba totiž může vést nejen k deformaci nádrže, ale i k úrazu v případě porušení terénu. Nádrž se může působením vysokého tlaku deformovat a poté i prasknout. A pozor, netýká se to jen nádrží na dešťovou vodu, ale také jímek a septiků, u kterých špatná volba může znečistit podzemní pitnou vodu. Nádrže pak nedrží tvar a spolu s vytékající vodou, která podmáčí podloží, dojde k propadnutí stropu nádrže a také sesuvu terénu.

Výsledná výměna nádrže vás pak vyjde na mnohonásobně více, než kdybyste hned zpočátku zvolili správný typ. Poškozená nádrž se totiž musí opět vybagrovat, k čemuž budete potřebovat těžkou techniku, ekologicky zlikvidovat a poté musíte nainstalovat správný typ nádrže. Vzrostou tak nejen finance, ale i další starosti a vyřizování. 

Materiál nádrže a podloží jde ruku v ruce

Samonosné nádrže jsou sice cenově dostupnější a jejich usazení je nejjednodušší, hodí se ale pouze do stabilního podloží. Nikdy samonosnou nádrž neinstalujte na místa, kde se vyskytuje spodní voda nebo skalnaté či písčité podloží, ani do svahu. Nepatří ani do jílovité půdy. Jíl mylně bývá často považován za tvrdou a stabilní zeminu, ale není tomu tak – během období sucha jíl až příliš ztvrdne, naproti tomu v případě přívalových dešťů nebo tání sněhu, nepropustí vodu, zhutní a vyvíjí na nádrž nadměrný tlak.

Dopředu si proto zjistěte, jaký typ podloží je v místě instalace i jaká je jeho propustnost. S hydrogeologickým posudkem bude výběr nádrže hračka. 

Instalujte nádrž správně

Pokud se rozhodnete instalovat nádrž svépomocí, držte se montážního návodu, který dostanete ke každé nádrži. Nebo si ušetřete starosti a svěřte usazení odborné firmě, doporučíme vám spolehlivou společnost, které se o vše postará.

Vhodný obsyp

Nádrže se nejčastěji obsypávají vybagrovanou prosátou zeminou nebo pískem. Volba správného obsypu je důležitá hlavně proto, že každý druh působí na nádrž jiným tlakem. Pokud nádrž tlak nesnese, zbortí se. 

Usazení nádrže.

Umístění

Důležitá je i hloubka, do které nádrž umístíte, respektive povolené maximální krytí stropu a zatížení povrchu, které staticky zvládne. Standardně jsou nádrže pochozí, pokud víte, že bude zatížená osobním nebo nákladním automobilem do 3,5 tun, zvolte pojezdovou jímku, septik nebo nádrž na vodu včetně pojezdového poklopu. Pohlídejte si také, aby nádrž byla dostatečně daleko od základů ostatních staveb, nejen domu, ale například také pergoly.

Montáž

Stejně tak důležitý je i vhodný postup usazení. Každý typ nádrže vyžaduje něco trochu jiného. Rozhodně nikdy nenapouštějte celou nádrž vodou bez obsypu nebo naopak neobyspávejte prázdnou nádrž s tím, že ji až poté naplníte vodou. Vždy se postupuje postupně, jak je uvedeno v montážním návodu.

Zvolte správnou velikost

Abyste po čase nelitovali, že vám velikost nádrže nevyhovuje, zkuste si alespoň orientačně spočítat, jaký objem budete potřebovat. U nádrží na vodu berte v potaz plochu, ze které budete dešťovku svádět, i to, na co všechno budete dešťovou vodu využívat. U jímek a septiků vybírejte podle toho, kolik osob bydlí v domácnosti.

Vždy raději zvolte nádrž o maličko větší, abyste později nelitovali, že vám její objem nestačí.

Někde se vyplatí investovat

Pokud se v místě instalace nachází běžné stabilní podloží, nemusíte nic řešit – zvolte samonosnou jímku, septik či nádrž na vodu. V případě silného statického zatížení či nepropustné půdy na nádrži nešetřete. Aby vám dobře sloužila dlouhá léta a ušetřili jste si starostí s její opravou nebo přímo výměnou, vyplatí se do nádrže investovat.

Nevíte, jaký typ nádrže se hodí na váš pozemek? Zavolejte nám na telefonní číslo +420 604 155 880 nebo napište na e-mail info@topnadrze.cz. Poradíme vám a zodpovíme všechny vaše dotazy.

A co dál?

Prohlédněte naše produkty:

Další články