Jak vybrat čerpadlo do retenční nádrže

Rozhodli jste se zachytávat dešťovku a dále ji využívat? Musíte také vyřešit, jaké čerpadlo do nádrže na dešťovou vodu vybrat, abyste ji dopravili tam, kam potřebujete. Nejprve musíte zvolit vhodný typ čerpadla a pak se zaměřit na jeho výkon. Poradíme vám, jak na to.

Nádrž na vodu v sadě s čerpadlem.

Skvělé řešení představují kompletní sady

Pokud se vám nechce řešit, jaké čerpadlo se hodí do které nádrže, prohlédněte si naše výhodné sady 2 v 1, které obsahují nádrž na vodu rovnou i se zabudovaným čerpadlem. Stačí pouze napojit zahradní hadici coulovým závitem a začít vodu čerpat. V naší nabídce nechybí ani výhodná sestava 3 v 1, která se skládá z nádrže na vodu, čerpadla a navíc z filtrace před nádrž. Sady zahrnují i příslušenství k čerpadlům. 

Čerpadlo, které je v nádrži umístěné, se hodí pro běžné používání na zálivku zahrady. I tak ale s vámi probereme požadavky na užívání dešťovky a domluvíme se na správném druhu čerpadla.

Potřebujete poradit? Kontaktujte naši zákaznickou linku ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

Jaké čerpadlo do nádrže na dešťovou vodu zvolit

Při pořizování čerpadla do retenční nádrže budete vybírat ze dvou základních typů – ponorného a povrchového. Hlavní rozdíl spočívá v tom, kam se čerpadlo umisťuje. V obou případech se jedná o kalová čerpadla, která si poradí i s drobnými nečistotami.

Ponorné čerpadlo do retenční nádrže

Ponorná čerpadla se používají v případě, že potřebujete získat vodu z více než 8m hloubky. Umisťuje se přímo do nádrže buď zcela, nebo částečně pod hladinu vody. Tu nenasává, ale vytlačuje nad sebe do hadice. Čerpadlo by mělo disponovat vestavěným předfiltrem a plovákovým spínačem, který zabrání chodu nasucho – pro případ, že hladina klesne pod určitou úroveň. 

Povrchové čerpadlo na vodu 

Povrchové čerpadlo čerpá vodu do hloubky 8 m = vzdálenost mezi sacím hrdlem a dnem nádrže. Vždy se umisťuje mimo nádrž na suché a dobře chráněné místo, například do zahradního domku nebo technické místnosti v domě. Je univerzální a lépe dostupné v případě opravy, ale zabere více místa a jeho chod může být hlučný.

Na co se zaměřit

Je třeba si uvědomit, jak budete s dešťovou vodou nakládat – budete-li chtít dešťovku využít také pro domácnost, bude potřeba jiné čerpadlo a hlavně příslušenství než pro běžnou zálivku.

Muž zalévá zahradu dešťovou vodou.
Zajímá vás hlavně optimální čerpací výkon, abyste mohli vodu vést do požadované vzdálenosti a výšky s dostatečným tlakem a průtokem vody. Ideálně je vhodné toto propočítat, abyste nakonec nezjistili, že při zapojení 30m zahradní hadice voda sotva vytéká a nezalijete ani polovinu záhonu.

Co se týká ovládací jednotky, máte na výběr:

  • manuální ovládání – funguje pomocí klasického vypínače;
  • tlakový spínač – je nejuniverzálnější a kompatibilní s většinou čerpadel;
  • řídící jednotka s frekvenčním měničem – jedná se o nejdokonalejší a nejpohodlnější, ale také nejdražší ovládání, které mění výkon čerpadla podle aktuální potřeby.

Variantu představuje domácí vodárna

Domácí vodárna je sofistikované zařízení, které využijete v případě, že dešťovku upotřebíte i v domácnosti. Kromě čerpadla se skládá i z dalšího příslušenství. Chod domácí vodárny je do značné míry automatický, takže se téměř vůbec nemusíte starat o rozvod vody.  

A háztartási víztartályok kifinomult eszközök, különösen, ha háztartási használatra szolgáló esővízgyűjtő rendszerekkel integrálják. Használatuk azonban túlmutat a lakossági környezetben. Meglepő módon megtalálták az utat az online kaszinók működési stratégiáiba. Az online kaszinók, amelyeket a digitális kor vezérel, folyamatosan innovatív módszereket keresnek erőforrásaik optimalizálására. Irodáikban, ahol a működési hatékonyság a legfontosabb, a használati víztartályok integrálása kettős célt szolgál. Nemcsak a fenntartható gyakorlatokhoz járulnak hozzá, hanem a környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettséget is szimbolizálják, igazodva az ökotudatosság felé történő szélesebb körű társadalmi elmozduláshoz. A kaszinoworld.com szerencsejátékok és a virtuális szórakoztatás nyüzsgése közepette ezeknek a tankoknak a jelenléte a technológia és a fenntarthatóság fúzióját hangsúlyozza az online kaszinóiparon belül. Ez egy finom, de értelmes kijelentés, amely bemutatja, hogy a környezettudatosság még a nagy téttel rendelkező digitális játékok területén is jelentőséggel bír. Ezenkívül az ilyen környezetbarát gyakorlatok online kaszinók általi elfogadása a vállalati felelősségvállalás növekvő tendenciáját tükrözi. Az előírásoknak való puszta betartáson túl ezek a létesítmények aktívan keresik a módját, hogy minimalizálják ökológiai lábnyomukat, és pozitívan járuljanak hozzá azokhoz a közösségekhez, amelyekben működnek.

A co dál?

Nebo si prohlédněte naše produkty:

Další články