Jak vybrat plastovou jímku

Když se nemůžete napojit na obecní kanalizaci, nezbyde vám nic jiného, než si pořídit septik nebo plastovou jímku. Plastová jímka se sice musí vyvážet, ale má značně menší pořizovací cenu. Navíc se s ní dobře manipuluje a snadno ji dostanete na potřebné místo.

Chystáte se stavět nebo rekonstruovat a přemýšlíte, kterou vybrat? Přečtěte si pár tipů, jak vybrat tu správnou jímku.

                                    

Jak plastová jímka funguje

Možná se vám může zdát, že používání plastových jímek má svou dobu slávy dávno za sebou, ale pro někoho je to stále efektivní, a někdy i jediný, způsob, jak vodu vyčistit. Její instalace navíc není nijak složitá a zvládne ji každý šikovný kutil.

Plastová jímka funguje na principu akumulace odpadní vody. Odpad, který do nádrže přiteče, nemá kam odtékat. Jímku je tedy nutné pravidelně vyvážet, proto si raději už předem zajistěte firmu nebo známého s fekálním vozem, který se vám o vyvážení postará.

Co budete potřebovat?

Rozhodli jste se, že septik je pro vás příliš drahý a plastová jímka je ta nejlepší možnost. Nezapomeňte, že před instalací je třeba vyřídit stavební povolení a předložit doklad, jak budete s vodou nakládat. Jak tedy správnou plastovou jímku vybrat?

Předtím, než začnete plastovou jímku vybírat, ujasněte si důležité otázky:

  • Jaký typ plastové jímky potřebuji?
  • Jaký objem plastové jímky zvolit?
  • Kolik chci do jímky investovat?

1. Jaký typ plastové jímky potřebuji?

Plastovou jímku vybírejte podle typu půdy. Existují 3 druhy plastových jímek:

  • samonosná
  • k obetonování
  • dvouplášťové

Pokud máte na svém pozemku stabilní podloží bez jílovité nebo písčité půdy, zvolte samonosnou plastovou jímku. V podloží by neměly být ani jiné nerovnosti nebo spodní voda.

Plastové jímky k obetonování se hodí na skalnaté podloží. Uplatnění najdou hlavně v rekreačních oblastech, kde jímku můžete bez problémů umístit na svah. Montáž je o něco náročnější, je třeba ji usadit na ztvrdlou betonovou desku.

Pokud se u vás vyskytují spodní vody, vyberte dvouplášťovou plastovou jímku. Nejlepší volba je to i pro nestabilní podloží s jílovitou a písčitou půdou. U dvouplášťových jímek je instalace nejsložitější. Do živého betonu vložíte žebra ze dna jímky, tu pak napojíte na gravitační potrubí a obsypete zeminou.

                                                                               

2. Jaký objem plastové jímky zvolit?

Nad tím se budete muset zamyslet už při plánování a vypracování stavebního povolení pro úřady. Objem jímky většinou určuje už projektová dokumentace. Vypočítat ji ale můžete i vy jednoduchým vzorcem:

N × Q × T

N = počet osob využívající jímku

Q = předpokládaná spotřeba vody na osobu za den v m3 (v Česku je to cca 0,06 - 0,15 m3 na osobu za den)

T = jak často se bude nádrž vyvážet (ve dnech)

Pro lepší představu si to zkusíme vypočítat na příkladu:

Vaše rodina má 4 členy, kteří za den spotřebují 0,1 m3 vody. Obsah se bude vyvážet jednou za 30 dní.

N × Q × T = 4 × 0,1 × 30 = 12 m3

V tomhle případě pro vás bude nejlepší plastová jímka s objemem 12 000 l.

Při vybírání objemu je důležitá také kapacita vozu, který bude jímku vyvážet. Neměli byste vybrat jímku větší, než je objem fekálního vozidla. Při maximálním zaplnění by vám pak odpad, který se do vozu nevejde, zůstal v jímce ležet až do dalšího vývozu.

3. Kolik chci do jímky investovat

Cena plastových jímek se liší především podle velikosti. Čím větší jímku potřebujete, tím vyšší budou náklady. Další faktor, který určuje cenu, je druh a tvar jímky. Nejlevněji vás vyjde plastová jímka k obetonování, naopak nejdražší jsou dvouplášťové.

Plastová jímka může posloužit i jako nádrž na dešťovou vodu. Díky tomu uspoříte významnou část financí. Užitkovou vodu využijete na zalévání zahrady, mytí auta, ale i třeba k napuštění bazénu.

Závěrem

Při vybírání plastové jímky se držte 3 důležitých kroků: vyberte správný typ, určete potřebnou velikost a rozhodněte se, kolik chcete do jímky investovat. Nezapomeňte na stavební povolení a dokumentaci o tom, jak budete s vodou nakládat.